MMF: Česko je v dobré kondici, stagnaci se ale nevyhne

průmysl

průmysl Zdroj: ctk

Tuzemská ekonomika letos bude podle odhadů Mezinárodního měnového fondu stagnovat. V příštím roce by ale už měla zase stoupat - zhruba o dvě procenta. Závěry pravidelné mise MMF prezentoval vedoucí mise Masanori Yoshida. Celkově je české hospodářství podle MMF v dobré kondici, má silné základy včetně velice dobré úrovně řízení dluhu veřejných rozpočtů.

Stagnaci ekonomiky letos očekává Česká národní banka i ministerstvo financí. Podobně to vidí i MMF. „V krátkodobém horizontu očekáváme, že objem exportů se bude nadále pod tlakem špatného vývoje v eurozóně snižovat. Očekáváme rovněž slabší domácí poptávku,“ uvedl Yoshida. Zároveň doplnil, že ke konci roku lze čekat postupné oživení ekonomiky a v příštím roce pak růst.

Inflace se sice podle MMF v letošním roce kvůli změně DPH zvýší nad tři procenta, ale v roce 2013 by se měla vrátit k dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB.

Yoshida uvedl, že se česká ekonomika vyznačuje odolným finančním systémem. Do budoucna je podle něj nutné, aby se vláda zaměřila na udržení makroekonomické stability a aby zajistila udržitelnost veřejných financí.

Spolu s tím je podle MMF nutné pokračovat i ve strukturálních reformách, které by podporovaly růst ekonomiky. Mezi taková opatření patří například plány pro rozvoj infrastruktury, posílení institucí, zlepšení flexibility pracovního trhu a zlepšení podnikatelského prostředí.

Sledujte vývoj zahraničních matek tuzemských bank, radí MMF

MMF rovněž doporučuje pozorně sledovat vztahy mezi tuzemskými bankami a jejich mateřskými institucemi v eurozóně. V případě nějakého negativního vývoje by se totiž mohly podle MMF problémy projevit i v reálné ekonomice.

Mise MMF se koná každoročně na základě stanov fondu. Návštěva odborníků z MMF se uskutečňuje v každém z členských států MMF. Zabývá se vývojem ve fiskální i měnové politice, vývojem finančního sektoru a strukturálními změnami.