MMR i přes dobu úspor prosazuje úřad pro zakázky s náklady přes 300 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo pro místní rozvoj i přes kritiku ostatních resortů usiluje o vytvoření nového Úřadu pro veřejné investování. Na dnešním jednání Platformy pro transparentní veřejné zakázky to řekl náměstek ministra Jan Sixta. Podle něj je současná kontrola veřejných zakázek nedostatečná a nový úřad by mohl zabránit neúčelným veřejným nákupům.

Návrh na zřízení úřadu je nyní v závěrečné fázi připomínkového řízení. Sixta dnes zároveň připustil, že většina ostatních ministerstev návrh kritizuje, převážně s poukazem na to, že by podle nich v době úsporných hospodářských opatření neměl vznikat nový státní úřad.

„My si i nadále myslíme, že takový úřad by byl prospěšný. Ekonomické přínosy některých opatření mohou vyvážit i ta negativa se vznikem nějakého nového článku státní administrativy,“ uvedl náměstek.

Nový úřad by podle něj měl fungovat jako oponentní centrum. Zadavatelé veřejných zakázek by před ním museli obhájit, zda je samotný záměr, kvůli kterému je zakázka vypsána, účelný. Vláda by pak dostala nezávislé stanovisko k zakázce, aby mohla lépe rozhodnout o jejím schválení či odmítnutí.

Daniel Weinhold: Česku by se hodil centrální zadavatel zakázek

Protikorupční experti předloží své návrhy

Roční náklady na provoz úřadu odhaduje MMR v předkládací zprávě kolem 306 milionů korun. Při odečtení nákladů na oblast veřejných zakázek, o níž se stará právě úřad místního rozvoje, to bude pro státní rozpočet znamenat vyšší výdaje asi o 29 milionů korun.

Tuzemský trh veřejných zakázek činil v roce 2011 asi 500 miliard korun, což byl meziroční pokles zhruba o 11 procent.