Moody's je optimističtější než vláda: Česku věští růst o 0,3 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Hlavní ekonomiky ve střední a východní Evropě se budou po obtížném loňském roce potýkat s problémy také letos. Předpověděla to společnost Moody's Analytics. Dodala však, že hrubý domácí produkt Česka by měl v letošním roce stoupnout o 0,3 procenta. Je tak optimističtější než česká vláda.

V Polsku počítá Moody's Analytics s hospodářským růstem o 1,9 procenta, zatímco v Maďarsku čeká pokles o 1,2 procenta. Na hospodářský růst v regionu mají podle Moody's Analytics negativní dopad slabé výdaje domácností a dluhová krize v eurozóně.

Ministerstvo financí v lednu předpovědělo, že v letošním roce česká ekonomika stoupne o 0,1 procenta. Česká národní banka vidí budoucnost černěji a čeká pokles o 0,3 procenta.

Předpovědi vývoje HDP
Původní odhad 2013 Nový odhad 2013
MF 0,7 0,1
ČNB 0,3 -0,2
EK 0,8 0
Moody's - 0,3

Společnost uvedla, že jediným zdrojem růstu Česka, Maďarska a Polska je nyní export, protože domácí spotřebitelské výdaje se dostaly pod tlak kvůli stoupající míře nezaměstnanosti, poklesu reálných mezd a vládním úsporným opatřením. Upozornila, že zhruba 75 procent exportu těchto tří zemí směřuje do Evropské unie, což by mohlo komplikovat budoucí hospodářský růst.

Česká ekonomika loni klesla o 1,2 procenta. Hrubý domácí produkt se snížil i v samotném čtvrtém čtvrtletí, a to meziročně o 1,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Domácí ekonomika se tak nachází v nejdelší recesi od roku 1997, kdy pokles rovněž trval čtyři čtvrtletí za sebou.

Vývoj českého HDPHDPHDP | CSU