Na překladech dokumentů EU vydělává i česká jazyková škola

výuka (ilustrační foto)

výuka (ilustrační foto) Zdroj: iStock

Firma Skřivánek loni tlumočila o třetinu víc, celkově zvýšila obrat o 25 milionů korun, tedy o necelých pět procent, na 541 milionů korun. Z toho 314 milionů korun utržila v Česku. To je o 44 milionů víc než v předchozím roce. V roce 2017 meziročně obrat Skřivánka stagnoval.

„Minulý rok lze určitě označit za úspěšný. Získali jsme významné kontrakty například pro Evropskou unii,” uvedla ředitelka jazykové agentury Skřivánek Bronislava Chudobová. Loni například získala firma ve spojení s dataři z firmy Jouve zakázku na překlady úředních oznámení institucí, orgánů a agentur Evropské unie ve věstníku. Jedná se podle informací Skřivánka o více než 500 tisíc oznámení ročně a pracuje na tom zhruba stovka lidí.

Největší nárůst tržeb byl podle ředitelky v e-learningu, a to o víc než 50 procent. „Samozřejmě těžíme z celkového růstu trhu, ale též z konsolidace trhu a určité eliminace malých hráčů,“ říká Chudobová.

Ze zahraničních trhů je v tuto chvíli pro Skřivánka nejzajímavější Polsko. Tam loni utržil 3,8 milionu eur. „Polsko pro nás představuje velmi zajímavý trh a věříme, že jeho potenciál rozhodně není vyčerpán,” myslí si Chudobová.

Skřivánek má pobočky bezmála ve skoro dvou desítkách zemích, kromě jiných v Maďarsku, Slovinsku, Německu, Brazílii nebo USA. Největším poskytovatelem jazykových služeb v regionu je Moravia IT s více než třímiliardovým obratem.