Na „průmyslu“ řešili ruské sankce. Bylo živo

Na ministerstvu průmyslu a obchodu dnes zástupci státu řešili s českými byznysmeny, co si počít s obchodními sankcemi proti Rusku. Dle informací týdeníku Euro a online deníku E15.cz šlo o „velmi živé“ jednání.

„Právě sedím na MPO, kde se projednávají sankce. Je tady asi 120 nas..ných zástupců českých firem a kladou velmi praktické dotazy. Člověku je z toho až smutno…,“ sdělil zdroj E15.cz, který si přál zůstat v anonymitě.

Ministerstvo průmyslu a obchodu odmítlo na konkrétní otázky ohledně dění na schůzce odpovědět a zareagovalo pouze vydanou tiskovou zprávou. Podle Miroslava Kynčla z tiskového odboru ministerstva šlo o informační schůzku. „Vzhledem k nebývalému zájmu se bude ministerstvo podílet na organizaci dalšího obdobného setkání,“ podotkl.

Akce se z kapacitních důvodů nemohlo zúčastnit více než 120 zástupců českých firem, bankovních institucí a podnikatelských reprezentací. „Což svědčí o vážnosti a naléhavosti tohoto tématu,“ pokračuje Kynčl.

Technické otázky ohledně sankcí

Cílem setkání bylo podle Kynčla informovat firmy o technických otázkách spojených se sankcemi a vyjasnit si, kterých oblastí se sankce týkají. „V případě, že se se sankce dotýkaly aktivit přítomných firem, mohli jejich zástupci využít setkání k tomu, aby se informovali, jak dále postupovat,“ vysvětlil náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl.

„Hlavními tématy dnešního jednání byla problematika vývozu zbraní, střeliva a vojenského materiálu, vývozu zboží s technologií dvojího užití, informace týkající se kapitálového trhu a vývozu citlivých technologií pro ropné odvětví a související obory,“

Zástupci firem si od odborníků z Licenční správy ministerstva, Finančního analytického útvaru Ministerstva financí a Generálního ředitelství cel vyslechli informace, jak určit, zda jimi exportované zboží podléhá sankcím a jak si počínat při žádosti o povolení k vývozu. Rovněž se dozvěděli, na které instituce se obracet v případě pochybností, jak budou řešeny procedury na hranicích apod. „Po úvodní informativní části byl časový prostor věnován obrovskému množství praktických dotazů zástupců jednotlivých firem, díky kterým se vyjasnila celá řada nejasností,“ dodal Kynčl.

Pro velký zájem znovu

Setkání zástupců státu a podnikatelů by se mělo v srpnu opakovat ještě jednou. „Zájem byl obrovský a ještě v srpnu uskutečníme totožnou akci pro další zájemce, kterých se již nyní hlásí několik desítek. Stejně tak denně odpovídáme desítkám českých exportérů na naší Zelené lince pro export,“ uvedl František Kotrba z ministerstva průmyslu.

Obdobný mítink se uskuteční 21. srpna od 14 do 16 hodin také v Černínském paláci předsedat mu budou ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.