Na sociální služby má jít příští rok 6,1 miliardy korun. Je to málo, míní odbory

Jaromír Drábek

Jaromír Drábek Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Na oblast sociálních služeb by mělo jít příští rok 6,1 miliardy korun. Na jednání tripartity to dnes řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek s tím, že takovouto částku považuje za úspěch. O způsobu rozdělení prostředků se zatím prý jedná. Poskytovatelé sociálních služeb přitom podle podkladových materiálů pro jednání požadují 10,26 miliardy korun.

Už v srpnu o této záležitosti jednalo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) se sociální komisí Rady Asociace krajů. Zástupci komise tehdy zdůraznili, že částka ve výši 6,1 miliardy korun je nedostačující. Začátkem října pak přišlo na MPSV stanovisko komise, že kraje odmítají principy dotačního řízení a konstrukci směrného čísla a požádají ředitele krajských úřadů o vydání pokynu pro jejich zaměstnance, aby se podíleli na dotačním řízení v omezeném rozsahu. MPSV konstatovalo, že se tím ohrozí fungování úrovně krajských úřadů jako výkonu státní správy v přenesené působnosti v rámci realizace dotačního řízení pro rok 2012 a významným způsobem může být destabilizována stávající síť poskytovatelů sociálních služeb.

S navrženou částkou nesouhlasily ani odbory. Dagmar Žitníková ze zdravotnických odborů na jednání expertní komise tripartity řekla, že odbory budou na jednání požadovat částku ve výši 8,5 miliardy korun. Tato částka má podle ní umožnit zařízením sociálních služeb vypořádat se se zvýšením DPH a navýšit platy zaměstnanců. Zaměstnavatelé navrhovali navýšení částky o 400 milionů na 6,5 miliardy.

Tripartita jednala také o návrhu horního zákona, který má lidem zaručit, že jim stát kvůli těžbě nevyvlastní majetek. Na návrh Svazu průmyslu a dopravy má na základě dnešního jednání zpracovat analýzu dopadu. Odbory pak prý v souvislosti s jednáním o úhradách ve zdravotnictví pro příští rok podle zdroje ČTK navrhly navýšení mezd ve zdravotnictví o deset procent.

Tripartita jedná i o takzvaných předdůchodech, tedy předčasných důchodech pro lidi s namáhavými profesemi.