Na varování před Huawei a ZTE reaguje i část bank, Moneta prověřuje své systémy

Huawei

Huawei Zdroj: profimedia.cz

K technologiím čínských firem Huawei a ZTE se po varování Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnosti (NÚKIB) obezřetněji staví i některé velké finanční domy. To je případ Monety Money Bank, naopak Česká spořitelna ani Raifeissenbank svůj postoj nemění.

„Zprávu úřadu jsme vzali na vědomí a v současnosti provádíme interní analýzu technické infrastruktury,“ uvedl mluvčí Monety Money Bank Jakub Švestka. Další finanční domy však zvláštní opatření ani audity zatím nechystají. „Pro služební účely používáme telefony od společností Samsung a Apple, nikoliv Huawei,“ řekl za Českou spořitelnu, největší v Česku působící banku, Filip Hrubý. Svůj přístup ke kyberbezpečnosti nemění ani Raiffeisenbank.

„Všechna zařízení, která zaměstnanci využívají k pracovním účelům, jsou bez ohledu na značku prověřována. Firmware je testován a IT oddělení má úplný vzdálený přístup k těmto zařízením za účelem neustálé kontroly. Toto jsou standardní opatření, která v tuto chvíli není třeba měnit,“ napsala mluvčí banky Petra Kopecká. Vyjádření ostatních finančních domů redakce shání.

Naopak státní sféra zareagovala na výzvu NÚKIB radikálněji. Premiér Andrej Babiš (ANO) nařídil, aby se Úřad vlády ČR zbavil mobilů od čínské firmy Huawei. Stejně bude postupovat třeba ministerstvo průmyslu a obchodu či ministerstvo zdravotnictví. Podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) představuje používání hardwaru a softwaru od Huawei a další čínské firmy ZTE bezpečnostní hrozbu. Společnost Huawei tvrzení NÚKIB popřela.

Ředitel NÚKIB Dušan Navrátil pro Českou televizi později upřesnil, že používání mobilního telefonu Huawei pro běžného člověka představuje minimální riziko. Nedoporučuje ale používat přístroje Huawei tam, kde mohou být zpravodajsky citlivá data.