Na vydávání majetku církvím bude dohlížet premiér

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Petr Horky

Církve nejeví ochotu ke snížení finančních nároků, které jim přisoudily restituce, a tak se jim vláda hodlá dívat pěkně pod prsty. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) připravuje návrh na vznik monitorovacího výboru, který by kontroloval alespoň průběh vydávání fyzického majetku, o který církve žádají. „Pro kabinet by měl sumarizovat informace týkající se restitucí,“ vysvětluje premiér.

Podle jeho představ by výbor byl pětičlenný, v jeho čele by stál předseda vlády a kromě něj by v něm byli ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO, sociálnědemokratický ministr vnitra Milan Chovanec a lidovečtí ministři zemědělství Marian Jurečka a kultury Daniel Herman. Návrh Sobotka předloží vládě na některém z příštích zasedání.

Církve proti vzniku výboru nic nenamítají, v pátek jejich zástupci už také kývli na to, že budou o svém hospodaření informovat samy. Zveřejňovány tak budou účetní závěrky, které poskytují ministerstvu kultury. Ty jsou nyní neveřejné, proto by byla nutná novela příslušného zákona. Církve také slíbily, že ve svých výročních zprávách budou informovat o výši prostředků, které věnovaly nebo hodlají věnovat na veřejně prospěšné aktivity, například na sociální služby, vzdělávání nebo opravu kulturních památek. Aby veřejnost měla k takovým informacím přístup, byl jeden z požadavků ČSSD a ANO.

Sociální demokraté se ale stále nevzdávají myšlenky, že by se církve měly vzdát buď inflační doložky k finanční části vyrovnání se státem, anebo kývnout na snížení celkové přisouzené sumy o třináct miliard korun. Jednat by se o tom mělo opět v březnu.