Na Vysočině vyhrála krajské volby ČSSD před KSČM a KDU-ČSL

Kraj Vysočina

Kraj Vysočina Zdroj: Wikimedia

Krajské volby na Vysočině vyhráli sociální demokraté před komunisty a lidovci. ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Z celkových 45 mandátů jich ČSSD s největší pravděpodobností získala 17, druhá KSČM bude mít 11 zastupitelů a třetí KDU-ČSL obsadí v zastupitelstvu sedm křesel.

Na mandáty v zastupitelstvu dosáhnou ještě ODS, která jich získala pět, hnutí Pro Vysočinu bude mít zastupitele tři a TOP 09 a Starostové budou mít dva. Před čtyřmi lety ve volbách zvítězila ČSSD, druhá byla ODS a třetí KSČM.

Sociální demokraté proti volbám v roce 2008 ztratili čtyři mandáty, občanští demokraté přišli dokonce o šest křesel. Komunisté naopak tři mandáty získali, o dvě křesla si polepšili i lidovci. Koalice Pro Vysočinu a TOP 09 a Starostové v minulých krajských volbách nekandidovaly.

ČSSD získala 29,25 procenta hlasů, KSČM 19,58 procenta, KDU-ČSL 12,34 procenta, ODS 10,29 procenta, koalice Pro Vysočinu 6,38 procenta a TOP 09 a Starostové 5,06 procenta. K volbám letos přišlo 41,04 procent voličů. V roce 2008 byla Vysočina s voličskou účastí 44,88 procent nejúspěšnějším krajem v Česku.

Vítězná ČSSD chce podle současného hejtmana Jiřího Běhounka jednat o sestavení krajské rady se všemi stranami se zastoupením v krajském zastupitelstvu. „Na základě volebních výsledků se nedá vyloučit žádná varianta sestavení rady kraje, tedy ani pokračování dosavadního modelu tiché podpory KSČM,“ řekl Běhounek. Stejně jako krajský šéf ČSSD Zdeněk Chlád přitom výslovně nevyloučil ani otevřenou koalici s KSČM.

Zklamání netajil lídr občanských demokratů Ota Benc. „Je to krutá prohra, čekali jsme kolem 15 procent. V kraji se nepodařilo zvrátit celospolečenský trend,“ řekl Benc ČTK. Jakoukoli formu spolupráce s KSČM naprosto vyloučil stejně jako představitelé dalších stran zastoupených v krajském zastupitelstvu.