Nákup zbytku akcií Pražských služeb vyjde hlavní město na stovky milionů

Pražské služby

Pražské služby Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Praha za zbylé akciové podíly v Pražských službách (PSAS) zaplatí nejvýše 289,2 milionu korun. Za podíly drobných akcionářů zaplatí maximální cenu 159,4 milionu, zbylé akcie převezme od samotné firmy. Po nuceném odkupu (tzv. squeez-outu) bude mít ve firmě, která zajišťuje zpracování komunálního odpadu v metropoli a vlastní Malešickou spalovnu, stoprocentní podíl. Záměr v úterý schválili pražští radní, ještě jej budou muset odhlasovat zastupitelé.

Hlavní město loni koupilo 19,3 procenta společnosti od EP Industries ze skupiny EPH Daniela Křetínského. Zároveň prodala zhruba 24 procent v Pražské teplárenské Křetínského firmě EP Infrastructure. Na transakci Praha čistě z finančního hlediska vydělala 1,6 miliardy korun, nyní má v Pražských službách 96,24 procenta.

"Od začátku jsme deklarovali, že bychom se chtěli pokusit o to, aby Praha vlastnila strategické podíly ve společnostech strategické infrastruktury," uvedl radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO). Dodal, že squeez-out by měl být dokončen nejpozději do konce dubna.

Protože nově vlastní více než 90 procent akcií Pražských služeb, může Praha podle zákona donutit minoritní akcionáře k odprodeji akcií. Cílem magistrátu je získat stoprocentní vlastnictví, což podle radního Procházky přinese hlavnímu městu výhody. Jde například o možnost zadávat zakázky na úklid interně v takzvaném režimu in-house.

Navrhovaná cena za akcii v nominální hodnotě 1000 korun by podle schváleného materiálu neměla přesáhnout 2928 korun, což odpovídá částce, za kterou město koupilo podíl od EP Industries a kterou určil znalecký posudek. Od samotné firmy Praha odkoupí 44.339 akcií a od drobných akcionářů 54 428. Kromě toho bude nutné odkoupit také čtyři akcie v nominální hodnotě 400 korun, jejichž hodnota by neměla přesáhnout 1200 korun.

Praha dala koncem loňského roku za 19,3 procenta v PSAS 1,48 miliardy korun. Za zhruba čtvrtinový podíl v Pražské teplárenské zaplatila Křetínského firma 3,1 miliardy korun. Rozdíl v hodnotě podílů je asi 1,6 miliardy korun, podle radního Procházky by je město mohlo využít například k odkupu části Pražských vodovodů a kanalizací od francouzské Veolie.

Pražské služby na základě desetileté zakázky od magistrátu z roku 2015 zajišťují svoz a zpracování odpadu pro zhruba dvě třetiny metropole. Zbytek zajišťuje Křetínského AVE CZ a její subdodavatelé. Čistý zisk Pražských služeb předloni činil 106,2 milionu korun.