Náměstkem na obraně za ČSSD bude Landovský

Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický Zdroj: ctk

Nový rok na ministerstvu obrany odstartoval rozsáhlou reorganizací. Za každou sekci bude zodpovídat jeden náměstek, celkem jich šéf rezortu Martin Stropnický (ANO) má mít osm. „Nová organizační struktura vychází ze zákona o státní službě, který začne platit od července. Reagujeme na něj s určitým předstihem, podobně jako některé další rezorty,“ uvedl ředitel tiskové odboru Jan Pejšek.

Výraznou změnou je shoda ANO a ČSSD na jmenování politologa a vysokoškolského učitele Jakuba Landovského, syna loni zemřelého populárního herce, politickým náměstkem. Nominovala ho sociální demokracie.

Druhý nejvlivnější muž úřadu Jiří Borovec zůstává na pozici prvního náměstka. Zodpovídá za významné akvizice. Borovec se po Jitce Nalevajkové stal ředitelem sekce vyzbrojování. S odchodem Nalevajkové na nižší místo už podruhé v posledních dvou dekádách zaniká Národní úřad pro vyzbrojování.

Další rošáda se odehrála na postu státního tajemníka. Daniela Koštovala vystřídal Petr Vančura, dosavadní ředitel sekce personální. V gesci má například vojenské školství včetně brněnské Univerzity obrany. Koštoval bude i nadále náměstkem pro řízení sekce obranné politiky a strategie.

Ekonomickým náměstkem je Jan Molík, vedle přípravy rozpočtu zodpovídá i za majetkovou sekci. Post náměstka pro legislativu obsadila Alena Netolická, jež byla rovněž pověřena řízením sekce administrativní a organizační. Do nového křesla náměstka pro řízení sekce dozoru a kontroly usedl Antonín Rada. Kabinet Stropnického má na starosti Jan Rouček, jenž dříve pracoval v rezortech školství a zemědělství.