Námluvy ANO a ČSSD končí dočasným patem

Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí ANO.

Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí ANO. Zdroj: E15 Nguyen Thuong Ly

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) pozastavil námluvy se sociálními demokraty. Požadavky předsedy ČSSD Milana Chovance považuje za neseriózní.

Tanec kolem druhého pokusu o sestavení vlády potrvá ještě týdny. Lídr hnutí ANO Andrej Babiš odmítl pokračovat v jednáních se sociálními demokraty, dokud si strana na svém mimořádném sjezdu 18. února nezvolí nové vedení a nepotvrdí vyjednávací pozici. „Hnutí ANO tak už třetí měsíc po sobě potvrzuje, že jedinými partnery, s nimiž je ochotna vážně jednat, je SPD a KSČM, ostatní demokratické politické strany ignoruje,“ řekl předseda ČSSD Milan Chovanec.

Sociální demokracie je podle Chovance ochotná jít do vlády jen za určitých podmínek, mezi něž patří požadavek, aby premiérem nebyl trestně stíhaný člověk a aby hnutí ANO neovládalo rezorty financí, vnitra a spravedlnosti. Babiš označil podmínky za neseriózní.

„Pokud říká, že ANO nemůže mít spravedlnost, vnitro a ministerstvo financí, tak říká co? Že on ovlivňuje policii?“ reagoval Babiš, kterého prezident Miloš Zeman velice pravděpodobně opět jmenuje premiérem, přestože sněmovna minulý týden vydala Babiše k trestnímu stíhání v dotační kauze Čapí hnízdo.

Hnutí ANO čeká na nové vedení ČSSD, protože názory současných představitelů strany nejsou prý jednotné.

„Dnes je ČSSD bez jasného lídra a sami její zástupci nám potvrdili, že dokud nemají mandát, nemá smysl řešit vládní spolupráci,“ uvedl místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Hnutí ANO by mělo se sociálními demokraty jen 93 poslanců a muselo by se tak opřít o podporu další strany.

Začíná druhé kolo prezidentských voleb. Jeho průběh sledujte v online přenosu zde >>>

Přestože Chovanec pochybuje, že by nové vedení z podmínek slevilo, někteří straníci se vyjadřují smířlivěji. „Na otázku, zda by ČSSD měla začít vyjednávat o vládní spolupráci a za jakých podmínek, by měl odpovědět náš sjezd,“ míní místopředseda sněmovny Jan Hamáček, který bude kandidovat na předsedu strany. Podle jednoho ze zakladatelů platformy Zachraňme ČSSD, která kritizuje současné vedení, Jaroslava Foldyny není strana připravena na to, aby nebyla ve vládě.

Podmínky, které si klade, nepovažuje za přemrštěné. „Jestliže je trestně stíhaný premiér, měl by si zajistit, aby jeho případná podjatost byla eliminována dohledem koaličního partnera,“ uvedl. Chovancův požadavek k rezortům nepovažuje Foldyna za konečný. „Jde o vyjednávací podmínky, nic není dogmatem,“ podotkl.