Národní divadlo žádá odchod Sankota, chce šéfa z vlastních řad

Martin Sankot

Martin Sankot Zdroj: ctk

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) v pátek náhle odvolala ředitele Národního divadla Ondřeje Černého. Jako důvod uvedla to, že počátkem roku nastartované spojování ND a Státní opery Praha nepostupuje dost rychle.  (Foto ČTK)
Členové vedení ND se na Hanákovou obrátili s žádostí o schůzku. Zároveň označují za nepřijatelný její záměr jmenovat na místo dočasného ředitele ND ekonomického náměstka ministerstva kultury Martina Sankota. Tento krok by podle nich zkomplikoval provoz divadla.  (Foto ČTK)
Černý deklarované důvody k odvolání zásadně odmítá, považuje je za zástupné a krok ministerstva vnímá jako aroganci moci. Za jeho práci se postavili šéfové všech uměleckých souborů ND.  (Foto ČTK)
V otevřeném dopise Nečasovi zástupci scény píší, že Černý byl odvolán bez udání konkrétních a relevantních důvodů. Rozhodnutí ministryně označují za „projev absolutní nekompetence, arogance a mocenských manýr, které ač z lidského i celospolečenského pohledu nemají obdoby, se stávají normou“.  (Foto ČTK)
Na piazzetě ND se uskutečnila petiční akce proti jednání ministerstva.  (Foto ČTK)
6
Fotogalerie
Vedení Národního divadla požaduje odchod Martina Sankota z funkce dočasně pověřeného ředitele této scény. Nahradit by ho měla osobnost "ze středu" divadla. Ministryně kultury Alena Hanáková už dostala na takovou osobnost tip. Řekla to po dnešní schůzce s vedením divadla a zástupci odborů.

Její jméno ale zatím zástupci ND ani ministryně nechtějí zveřejnit. Hanáková dnes uvedla, že Sankot opustí funkci poté, až udělá „nezbytně nutnou práci“. Dalším požadavkem vedení ND je podle mluvčího činohry ND Tomáše Staňka to, aby se představitelé divadla zúčastnili výběru kandidátů v konkurzu na řádného ředitele. Ministryně se chce s vedením ND opět brzy sejít, další schůzka může teoreticky být i v pátek.

Ministerstvo v posledních dnech poněkud mírní svůj zprvu kritický postoj k vedení divadla - náměstek Sankot pověřený jeho řízením se ve středu omluvil za některé své výroky ohledně návštěvnosti divadla i jeho atraktivity pro umělce, ministryně navíc připouští, že spojení ND a Státní opery Praha nemusí nutně pokračovat.

V souvislosti s jejím náhlým odvoláním ředitele ND Ondřeje Černého se začínají množit výzvy k jejímu odchodu. Hanákovou kritizuje ODS včetně premiéra Petra Nečase. Podle něj ministryně dostatečně nevysvětlila svá rozhodnutí, má v tom „velké rezervy“, o jejím případném odvolání ale zatím nechce spekulovat.

O nejistotě v argumentaci vedení MK svědčí i dnes zveřejněný fakt, že o finanční kontrole v Národním divadle vědělo ministerstvo už v dubnu. Vyplývá to z dopisu odvolaného ředitele ND Černého pro MK, který má ČTK k dispozici. Údajné porušení rozpočtových pravidel přitom uvedl v úterý náměstek ministryně kultury Sankot jako jeden z důvodů, proč byl Černý odvolán.

„Jde o pochybení zcela formální, ze státního ani jakéhokoliv jiného rozpočtu nebyla vydána ani koruna navíc,“ řekl k auditu technicko-provozní ředitel Národního divadla Václav Pelouch.