Národní knihovna vybrala vítěze milionového tendru na zálohování dat. Podpisu brání antimonopolní úřad

Bibliotheca Nationalis. Zde se nachází základ Národní knihovny.

Bibliotheca Nationalis. Zde se nachází základ Národní knihovny. Zdroj: Národní knihovna

Knihovna Klementinum.
Známý pohled do barokního sálu od dveří.
Nejmodernější depozitář vyrostl v Klementinu na podzim.
Pohled na barokní sál, který běžný návštěvník nezažije.
Na galerii jsou stovky let staré výtisky.
8
Fotogalerie

Národní knihovna zatím nemůže podepsat smlouvu s vítězem tendru na datové úložiště a zařízení na zálohování dat. Brání jí v tom předběžné opatření, které už podruhé vydal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), zjistila ČTK z webu úřadu. Knihovna uvedla, že další postup záleží na rozhodnutí úřadu. Hodnota tendru, který se skládá ze dvou zakázek, je přes 300 milionů korun.

Národní knihovna se dodavatele datových služeb snaží vybrat od konce loňského roku. ÚOHS se případem zabývá na základě návrhu společnosti ICZ, které se nelíbily podmínky výběrového řízení.

ÚOHS nyní vydal už druhé rozhodnutí. Nejdříve dospěl k závěru, že v tendru byly chyby, protože byl vypsán příliš široce a to mohlo diskriminovat některé firmy. Úřad ale podle svého předsedy Petra Rafaje svoje první rozhodnutí dostatečně neodůvodnil.

To mají jeho podřízení nyní napravit. Rafaj původní verdikt úřadu zrušil, předběžné opatření ale nechal v platnosti. "Trvají pochybnosti o souladu postupu zadavatele se zákonem," uvedl Rafaj v rozhodnutí.

"Národní knihovna byla vyrozuměna o vydání předběžného opatření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Další postup tak bude záležet na rozhodnutí úřadu," sdělila Monika Chundelová z Národní knihovny.

Národní knihovna hledá dodavatele samostatného diskového pole pro pokrytí rostoucích potřeb bezpečného ukládání provozních dat. Do tendru, jehož odhadovaná hodnota je 290 milionů korun, se přihlásilo sedm společností.

Obsahem zakázky je také dodávka samostatného zařízení pro automatizované zálohování dat z většího počtu primárních zdrojů na diskový prostor, s využitím technologie pro redukci vícenásobného uložení stejných dat a s podporou automatizovaného zálohování databázových zdrojů. Její hodnota je přibližně 30 milionů korun.