V žebříčku nejlepších měst pro start-upy uspělo Brno, překonalo Prahu

Brno

Brno Zdroj: profimedia

Pražský hrad
Praha
Ředitel a zakladatel firmy Kiwi.com Oliver Dlouhý.
Ředitel a zakladatel firmy Kiwi.com Oliver Dlouhý.
5
Fotogalerie

Moravská metropole zabodovala na celosvětovém startupovém žebříčku. Umístila se ve třetí desítce měst, která nabízejí nejlepší podmínky pro nové projekty.

V žebříčku, v němž společnost Nestpick hodnotila podmínky pro založení nové firmy nejen podle nákladů, ale také podle kvality života či kriminality v lokalitě, obsadilo Brno 31. příčku. Zato Praha skončila až na 35. místě. Společnost hodnotila celkem 85 světových metropolí podle třinácti kritérií.

O přednostech Brna ví například jeden z tamních projektů Ajo.cz, který nabízí půjčování aut a své působení rozšířil i na Prahu. K nejznámějším brněnským startupům patří vyhledávač letenek Kiwi.com, který uzavřel partnerství se španělským srovnávačem Amadeus. Za zmínku stojí i projekt Flatio zaměřený na střednědobé pronájmy, jenž také expandoval za hranice.

Podle podnikatele v nových technologiích Michala Hardyna se Brno umístilo před Prahou proto, že je z něj blíže na Slovensko a do Rakouska, také díky vysokému podílu vysokoškoláků a hlavně nižším cenám.

„Nájmy kanceláří jsou v Brně oproti Praze řádově o desítky procent níž, což snižuje náklady na podnikání,“ dodal Hardyn s tím, že se pro jeden ze svých projektů, kterým je kariérní portál VímVíc.cz, rozhodl vybudovat kromě pražské i brněnskou kancelář.

Podobným způsobem uvažoval o přednostech Brna pro začínající projekty také další investor z oblasti startupů Jaroslav Trojan. „Brno se umístilo před Prahou díky nižším životním nákladům a kvalitní pracovní síle,“ zdůraznil investor, který se pohybuje především na české venture kapitálové scéně.

Brno tak společně s Prahou získalo výrazný náskok oproti dalším městům ve střední Evropě. Budapešť se propadla až na pětapadesáté místo a Bratislava skončila ještě o příčku níž. O něco lépe dopadla Varšava, která je devětatřicátá.