Národní socialisté se přou kvůli Paroubkovi, ten uvažuje o vlastní straně

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: E15 Eduard Erben

V České straně národně socialistické (ČSNS 2005) to vře kvůli ohlašovanému přestupu expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Část členů předsednictva viní šéfa ČSNS 2005 Karla Janka z poškozování strany a porušování stanov. Janko otevřeně říká, že nesouhlasí s Paroubkovým programem. Bývalý šéf ČSSD prohlásil, že ukončil jednání s Jankem a uvažuje o založení vlastní strany.

„Předsednictvo ČSNS 2005 se důrazně ohrazuje proti tomu, jak předseda strany Karel Janko i přes usnesení předsednictva nadále poskytuje médiím informace, které jsou jen jeho osobním názorem a nerespektují usnesení vyšších orgánů strany,“ uvádí se v dnešním prohlášení pro média, pod který se podepsalo několik členů předsednictva i první místopředseda Stanislav Palša.

Janko podle prohlášení „poškozuje stranu při probíhajících jednáních s poslancem Jiřím Paroubkem“. Předsednictvo „je nuceno předložit na říjnovém zasedání ústřední rady příslušné návrhy k radikálnímu řešení této situace“.

„Chtějí mě odvolat,“ řekl Janko, jenž z porušování stranických stanov naopak viní své oponenty. Spor zdůvodňuje hlavně programovými důvody. „Nesouhlasím s programem, se kterým pan Paroubek přišel, není to národně-socialistický program,“ uvedl. Janko navíc zpochybnil pravost některých podpisů, které pod dnešním prohlášením předsednictva figurují.

Paroubek přitom tvrdí, že do strany jej lákal hlavně Janko. „Vyjednávání o mém případném přechodu do ČSNS 2005 plynulo ze zájmu představitelů této strany a především pak ze zájmu jejího předsedy Karla Janka, který tato jednání se mnou téměř tři čtvrtě roku vedl,“ uvedl v dnešním prohlášení.

Bývalý šéf ČSSD nyní uvažuje o založení nové středolevé strany, do které chce přetáhnout některé sobě názorově blízké členy ČSNS 2005. Jednání s národními socialisty ale Paroubek stále nepovažuje za uzavřenou záležitost. Ústřední rada ČSNS 2005 bude zasedat 8. října. Zde by se mělo údajně rozhodnout o Paroubkově přijetí a o konání sjezdu 28. října, na kterém by mohl být zvolen novým předsedou České strany národně socialistické. Stranické předsednictvo je podle některých informací rozděleno ohledně Paroubkova vstupu zhruba půl na půl.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.