Nátlaku politiků nepodléháme, říká šéf protikorupční policie

Exministryně obrany je podle podezřelá z nezákonného jednání v kauze nákupu armádních letounů CASA.

Exministryně obrany je podle podezřelá z nezákonného jednání v kauze nákupu armádních letounů CASA. Zdroj: ctk

Žádost policie o vydání místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09) byla v pořádku a nestála jen na posudku firmy American Appraisal. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec. Kritika členů vlády podle něj může policisty znejistit, tlaku ale nyní nepodléhají.

„Velmi obtížně se mi teď přesvědčuje kolegy, že takto rozvázané ruce mají dál, když se dozvím z médií, jakým způsobem je naše práce hodnocena de facto představiteli vlády. Hovořit o tom, že s panem podplukovníkem (Jiřím) Mazánkem je to psycho, hovořit o tom, že policie lže, že by měl být Mazánek obviněn či stíhán, to jsou výroky, které mohou velmi znejistit všechny ostatní policisty,“ řekl Martinec.

Žádost o vydání poslance k trestnímu stíhání má podle šéfa protikorupční policie obsahovat pravděpodobnou právní kvalifikaci trestného činu a stručný popis skutků. Policie ale podle něj samozřejmě nevychází jen z tohoto několikastránkového dokumentu, nýbrž z rozsáhlého spisu. „Kolega Mazánek na tom kvalitně pracoval dva roky pod dozorem vrchního státního zástupce a dohledem nejvyššího státního zastupitelství, nemohlo tedy jít o žádnou jeho zvůli. Odvedl velmi dobrou práci,“ řekl Martinec.

Sněmovna Parkanovou ve středu zbavila imunity, a policie ji tedy nyní může obvinit. Čeká už jen na oficiální potvrzení o tom, že sněmovna žádosti o vydání vyhověla. „Obvinění se neobávám, protože je nesmyslné a já jsem přesvědčena, že žijeme v právním státě,“ sdělila Parkanová.

Podle Martince nyní na případu kolem letounů CASA pracují dva vyšetřovatelé. Tým se však podle něj rozšíří o několik dalších policistů, konkrétní počet neuvedl. Zda se kauza dostane až před soud, nyní nechtěl předjímat. „Odpovím vám takhle: Zhruba ze 430 případů, které zpracováváme v tomto roce, bylo zastaveno trestní stíhání pouze v jednom případě,“ odpověděl na dotaz moderátora, zda je možné, že by mohlo být trestní stíhání v této věci zastaveno.

Policejní žádost o vydání Parkanové kvůli údajně předraženému nákupu letounů CASA ostře kritizoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) i sama . Podle obou žádost obsahuje lži a je nesmyslná. Kalousek kvůli případu telefonoval v minulých dnech vyšetřovateli případu Mazánkovi i policejnímu prezidentovi Petru Lessymu.

Ministr se ale s šéfem policie pře o obsah hovorů. Telefonáty se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. V pátek inspekci svůj kontakt s Kalouskem vysvětloval Mazánek, uvedl dnes Martinec.