Návraty ztracených politiků. Do Senátu se chystá Paroubek, Rath, Semelová i Jakl

David Rath a Jiří Paroubek na fotografii z roku 2008.

David Rath a Jiří Paroubek na fotografii z roku 2008. Zdroj: Zbyněk Pecák

Bývalý hejtman Středočeského kraje a někdejší významný politik sociální demokracie David Rath, který je nepravomocně odsouzený za korupci, bude kandidovat do Senátu za Českou suverenitu v Litoměřicích.
Bývalý premiér Jiří Paroubek bude kandidovat do Senátu v Ostravě jako nezávislý.
Marta Semelová kandiduje do Senátu za KSČM a zároveň vede kandidátku komunistů ve volbách do pražského zastupitelstva.
Ladislav Jakl působil na Hradě v dobách Václava Klause, nyní kandiduje do Senátu za SPD.
Jiří Drahoš (uprostřed) oznamuje kandidaturu do Senátu.
8
Fotogalerie

Přihlášky do voleb do Senátu jsou uzavřené a voliči si i tentokrát budou na podzim vybírat mezi výraznými osobnostmi. Kromě prezidentských kandidátů, umělců, novinářů a akademiků se na světlo derou také bývalí politici, kterým by Senát mohl přinést ztracenou slávu – a také imunitu.

Neúspěšní prezidentští kandidáti, bývalí ministři, hejtmani i expremiér budou hledat v podzimních senátních volbách znovu politické štěstí a utkají se o 27 křesel. Lednové klání o Pražský hrad bylo jakousi politickou přípravkou hned pro čtveřici prezidentských kandidátů. Jiří Drahoš, Pavel Fischer, Marek Hilšer a Petr Hannig se utkají ve třech pražských obvodech.

Ostatní slibní kandidáti jim šli stranou a kandidují v jiných obvodech v republice. Například bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se klidil Drahošovi z Prahy 4 a radši kandiduje na Chrudimsku.

Seznam očekávaných kandidátů ale rozvířili spíše bývalí političtí matadoři. Například bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath chce do Senátu z Litoměřic, kde strávil roky v tamní vazební věznici. „Ctíme presumpci neviny, když může stát v čele státu Andrej Babiš, proč by nemohl kandidovat David Rath,“ uvedla Jana Volfová, předsedkyně České suverenity, za kterou nepravomocně odsouzený Rath kandiduje.

Rathův pokus o návrat se neobešel bez odezvy, zvolením by totiž nabyl imunitu. „Věřím, že voliči na Litoměřicku budou rozumní. Jinak jsme opravdu zemí beze studu,“ reagoval předseda STAN Petr Gazdík.

O návrat na výsluní se pokusí i bývalý premiér Jiří Paroubek, kterého přitom jeho mateřská ČSSD nepodpořila, kandiduje tak na ostravsku jako nezávislý. Zpátky do parlamentu se chce vrátit také komunistka Marta Semelová, která vypadla po posledních sněmovních volbách z dolní komory nebo exministr zdravotnictví z vlády Miloše Zemana Ivan David.


Seznam všech kandidátů do Senátu najdete zde >>>


Přičichnout blíže k politice chce také znovu někdejší ředitel politického odboru kanceláře prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl, který kandiduje za SPD. Hnutí Tomia Okamury sice prosazuje zrušení Senátu, ale nakonec posílá kandidáty do všech 27 obvodů. „Přítomnost v Senátu je v současné době nutná pro prosazení našeho politického programu, jako je zákon o referendu či přímá volba a odvolatelnost politiků,“ uvedlo hnutí.

Poprvé od roku 2010 může současný předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) přijít o prestižní pozici, která tradičně připadá nejsilnějšímu senátnímu klubu. ČSSD totiž obhajuje hned 13 senátních křesel a kvůli nevalným výsledkům ČSSD z poslední doby jí mnozí předpovídají debakl. Někteří senátoři za ČSSD navíc už do voleb znovu nepůjdou, vypadne například exministr vnitra František Bublan či bývalý ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

Po moci se tak sápe opozice a především lidovci. „Chceme být nejsilnější stranou v Senátu,“ řekl místopředseda strany Jan Bartošek. Strana do voleb posílá svého šéfa Pavla Bělobrádka, který by tak mohl stanout v čele horní komory.


Více o senátních volbách 2018 čtěte zde >>>


Za lidovce kromě Hermana kandiduje také bratr Tomia Okamury Hayato, který často svého známějšího bratra kritizuje. Mandát obhajuje také vsetínský senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Lidovci se také spojují s dalšími stranami a podporují tak společně třeba Drahoše nebo Fischera. Také rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek kandiduje s podporou více stran, byť je primárně kandidátem STAN.

Do voleb se chystá i hokejová legenda Vladimir Martinec, herec Vladimír Kratina, ústavní právník Aleš Gerloch nebo ředitel brněnského Českého rozhlasu Jaromír Ostrý, kvůli kterému si ČRo musela zadat právní analýzu dopadu jeho kandidatury na vysílání.

Nejznámější kandidáti do Senátu

Praha 12, obvod č. 17
Pavel Fischer
Bývalý diplomat Pavel Fischer, který skončil třetí v prezidentské volbě, bude do horní komory kandidovat jako nezávislý kandidát s podporou ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. „Politická situace je komplikovaná. Význam Senátu je větší než kdy dříve,“ řekl Fischer.

Marta Semelová
Komunisté nasadí do voleb na Praze 12 bývalou poslankyni a pražskou zastupitelku Martu Semelovou, která je známá svými stalinistickými názory na politické procesy v 50. letech. Semelová je přitom také lídryní komunistické kandidátky do pražského magistrátu.

Praha 4, obvod č. 20
Jiří Drahoš
Finalista prezidentské volby Jiří Drahoš kandiduje na Praze 4 za Starosty a nezávislé s podporou TOP 09, KDU-ČSL a Strany Zelených. Ve volbách se střetne se svou bývalou kolegyní z Akademie věd senátorkou Evou Sykovou (bude kandidovat za ANO) a také z dalším neúspěšným kandidátem na prezidenta Petrem Hannigem (Rozumní).

Praha 8, obvod č. 23
Hayato Okamura
Lidovecký kandidát na senátora na Praze 8 je politickým opakem svého známějšího mladšího bratra, kterým je předseda SPD a poslanec Tomio Okamura. „Bojím se, že Tomio spolupracuje s Putinovou vládou na rozložení EU,“ napsal například před časem Hayato Okamura.

Praha 2, obvod č. 26
Marek Hilšer
Bývalý prezidentský kandidát a lékař Marek Hilšer kandiduje do Senátu jako nezávislý. Finanční prostředky na kampaň shání netradičně prostřednictvím crowdfundingu, kde vybral přes tři sta tisíc korun. Hilšer se střetne například s hercem Vladimírem Kratinou.

Litoměřice, obvod č. 29
David Rath
Trestně stíhaný exhejtman Středočeského kraje David Rath bude usilovat o křeslo v horní komoře za Českou suverenitu v Litoměřicích – kde strávil několik let ve vazbě. Rath, který je nepravomocně odsouzený za korupci, by zvolením získal imunitu.

Chrudim, obvod č. 44
Daniel Herman
Bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) měl původně kandidovat na Praze 4, kde ale vyklidil pole favoritovi Jiřímu Drahošovi. Na Chrudimsku se střetne například s bývalou mluvčí expremiéra Jiřího Paroubka Lucií Orgoníkovou (ČSSD) nebo s hokejovou legendou Vladimírem Martincem. 

Náchod, obvod č. 47
Pavel Bělobrádek
Lidovci chtějí po volbách nahradit ČSSD jako nejsilnější senátní klub a proto do klání posílají i svého předsedu Pavla Bělobrádka. V případě zvolení by mu zanikl poslanecký mandát a lidovci by v dolní komoře ztratili jednoho řečníka s přednostním právem. Proti Bělobrádkovi se postaví bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS) nebo exposlankyně Soňa Marková (KSČM).

Brno-město, obvod č.59
Mikuláš Bek
Rektor Masarykovy univerzity kandiduje za Starosty a nezávislé s podporou ODS, TOP 09 a Zelenými. V horní komoře by se setkal například s bývalým rektorem Univerzity Karlovy Václavem Hamplem (za KDU-ČSL) a dalšími akademiky.

Ostrava-město. obvod č. 71
Jiří Paroubek
V politický comeback doufá expremiér Jiří Paroubek, který kandiduje jako nezávislý, když ho předsednictvo ČSSD odmítlo zařadit na oranžovou kandidátku. Stále má však podporu ostravské buňky sociálních demokratů.