Návrh zdanění hazardu vynechal on-line sázky, schvalování klíčového balíčku se ale odkládá

Sázející sleduje on-line sázky na stolní tenis

Sázející sleduje on-line sázky na stolní tenis Zdroj: E15

Sazka, ilustrační foto
Hazard
3
Fotogalerie

Nové zdanění hazardu navrhované vládním daňovým balíčkem kritizují nejen opoziční, ale i koaliční poslanci. Míní, že je uspěchané a nekoncepční. Odborníci na závislosti navíc varují před stále větší oblibou online kasin a kurzového sázení na internetu, které soubor opatření ministerstva financí nijak neřeší. Ke schvalování balíčku daňových opatření se poslanci dostanou nejdříve v pátek.

„Hlavní úmysl je zvednout daně provozovatelům automatů, které jsou nejškodlivější. Pokud by ale byl čas na jednání, mohlo se nastavení sazeb cizelovat,“ řekl deníku E15 člen sněmovního rozpočtového výboru za KSČM Jiří Dolejš. Jeho strana menšinový kabinet ANO a ČSSD toleruje. 

Spolu s Romanem Onderkou ze sociální demokracie chce zabránit hlavně zvýšení zdanění loterií a kurzových sázek ze současných 23 na 30, respektive 25 procent. O tři procentní body by naopak zvýšili odvody provozovatelů kamenných kasin, a to z 35 na 38 procent. Další úpravy prosazují Piráti.

Dolejš připustil, že Sazka, Tipsport nebo Fortuna nevydělávají jen na loteriích a kurzových sázkách, ale i na internetových kasinech, kde lze házet peníze do automatů přes počítač či mobil. „Jde o to rozumně zachovat diferenciaci zdanění hazardu podle společenské nebezpečnosti. Ministerstvo financí ale nemělo o debatu zájem,“ podotkl Dolejš s tím, že na stole je nyní několik pozměňovacích návrhů.

Odborníci poukazují na to, že online hazard představuje velmi závažný problém. „Ubývá problémových hráčů klasických automatů a přibývá těch, kteří mají problém s online sázkami,“ uvedl šéf Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík. „Online hraní může být stejně rizikové. Je u něj nepřetržitá čtyřiadvacetihodinová dostupnost sedm dní v týdnu,“ dodal.

Martin Svoboda ze spolku Občané proti hazardu souhlasí, že online kasina je potřeba také regulovat. „Nyní je debata o daňovém balíčku, který se touto oblastí nezabývá. U sázení na internetu jsem určitě pro změnu, ale musí být systémová,“ řekl. 

Vyšší zdanění odmítají jak loterijní společnosti, tak kamenné herny. „Minulý rok bylo devadesát procent provozovatelů technických a živých her v provozní ztrátě a zanikají. Celý trh poklesl meziročně téměř o čtyřicet procent,“ uvedl ředitel Institutu pro regulaci hazardních her Jan Řehola s odkazem na srpnový krach sítě Slot Group.

Experti varují před online kasiny i proto, že nabízejí hru zdarma, což ze začátečníků postupně udělá gamblery. Také se staly prodejním kanálem pro elektronické loterie a stírací losy, které umožňují rychlejší sázení než papírové tikety. 

Kromě hazardu mají poslanci z rozpočtového výbory výhrady i ke zrušení daňového osvobození domovních kotelen, které zřejmě neprojde. Pravicová opozice pak nejvíce napadá záměr vlády zdanit takzvané technické rezervy pojišťoven. Na posledním jednání výboru se k opozici přidali poslanci ČSSD.

Reakce MF: Regulace on-line hazardu funguje

Ministerstvo financí se ohrazuje proti tvrzení v E15 z 16. října, že jeho opatření v oblasti regulace hazardu opomíjí on-line prostředí. Naopak, ministerstvo financí již v roce 2016 prosadilo revoluční zákon o hazardních hrách, který pro oblast on-line hazardu nastavil naprosto jasná pravidla. Připomínáme, že tímto komplexním právním rámcem pro hazard došlo k nápravě zcela nevyhovujících podmínek, které v této oblasti dříve panovaly, neboť právní úprava hazardu z roku 1990 se zejména v důsledku dynamického rozvoje internetu stala postupem času naprosto nedostačující. Kromě toho, že tento zákon zavedl povinnou registraci všech on-line hráčů hazardních her, přinesl také důležitá opatření na jejich ochranu a významně jsme zredukovali černý trh. Jen za první měsíc účinnosti nového zákona o hazardních hrách zmizelo z českého trhu 90 procent ilegálního hazardu na internetu. 

Po razantním omezení ilegálního hazardu a zavedení souboru ochranných opatření (nejen na internetu) proti vzniku závislosti jsme na začátku června letošního roku spustili první část informačního IT systému provozování hazardních her jako další krok k plnohodnotné, moderní a funkční regulaci hazardu. Posledním zbývajícím krokem bude doplnění systému o registr vyloučených hráčů, který chce ministerstvo financí spustit v polovině příštího roku. Díky němu dokáže vyloučit příjemce dávek v hmotné nouzi, dlužníky v úpadku, gamblery se soudním zákazem nebo nařízenou ochrannou léčbou závislosti a také patologické hráče, kteří o zapsání sami požádají. 

Argumentaci použitou v článku, že daňový balíček pro rok 2019 nikterak neřeší on-line hazard, tedy považujeme za nepochopení základních ambicí daňového zákona, která navíc zcela opomíjí objektivně prováděné kroky rezortu financí v této oblasti.