Nečas nabídl Němcům diskusi o dostavbě Temelína. Přizvat chtějí i Rakušané

jaderná elektrárna Temelín

jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Britannica.com

Uspořádání veřejné diskuse v Německu o dostavbě jaderné elektrárny Temelín nabídl v dopise kancléřce Angele Merkelové premiér Petr Nečas. Informoval o tom Český rozhlas Radiožurnál. Společný postup podle Nečase může vést k dalšímu posílení česko-německých vztahů a vzájemné spolupráce nejen v energetické oblasti. Hornorakouští protijaderní aktivisté chtějí, aby Nečas obdobnou nabídku učinil i rakouskému kancléři Werneru Faymannovi.

„Nemáme co tajit, bude-li o podobný krok zájem ze strany Rakouska, nemáme jediný důvod, proč postupovat jinak,“ uvedl premiér. Česko podle něj plně respektuje to, že energetická politika je v kompetenci národních vlád, takže respektuje i odklon od jádra v Německu. Podobný pohled očekává od sousedů.

„Chceme být maximálně transparentní, nemáme problém s nimi diskutovat,“ konstatoval s tím, že s Merkelovou se o pořádání veřejných diskusí domluvil už dříve i ústně.

Nečas dodal, že veřejné diskuse nebudou součástí například přeshraničního posouzení vlivů rozšíření jaderné elektrárny na životní prostředí. Nebudou mít tedy právní závaznost. Jde podle něj o dobrovolný a vstřícný krok, ke kterému Česko žádná pravidla nenutí.

Předseda české zdůraznil, že Praha nemá za povinnost veřejnost sousedního státu do debaty o výstavbě dvou nových bloků Temelína zapojit. Nečasův kabinet ale chce vsadit na maximální transparentnost a hodlá německé partnery otevřeně informovat o jednotlivých krocích v rámci dostavby jihočeské elektrárny.

Vstoupit do diskuse chtějí i kritičtí Rakušané

Podle zdrojů z české diplomacie se Česko chce poučit ze zkušeností s Rakouskem, kdy informační strategii o jaderné energetice před lety podcenilo, uvedl Radiožurnál. Rakouští protijaderní aktivisté ale nový český postup považují za sporný.

„Pro českou vládu by mělo být přeci samozřejmé, aby nečinila rozdíl mezi sousedními státy a aby rovněž nabídla otevřené slyšení rakouskému spolkovému kancléři Faymannovi,“ oznámila v reakci na zmíněný dopis hornorakouská protijaderná iniciativa atomstopp_oberoesterreich. Rakouští aktivisté byli proti spuštění Temelína a kritické hlasy na adresu elektrárny zaznívají z této alpské republiky stále.

Drábová: Bezpečnost je naší prioritou, chceme zdůraznit partnerům

V dopise Nečase Merkleové se počítá s uspořádáním jedné veřejné diskuse ke studii vlivu rozšíření Temelína na životní prostředí (EIA) na území Německa, které se mají zúčastnit experti Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB).

„My máme jedinou věc, kterou bychom rádi, aby tam zazněla a byla pochopena. Že žádný stát a tím pádem ani Česká republika nestrpí na svém území nic, co by ohrožovalo jejich lidi. Byli bychom rádi, aby na nás bylo opravdu nahlíženo jako na partnery, kteří znají svou věc a dělají ji, jak se sluší a patří a odpovědně,“ řekla Radiožurnálu šéfka SÚJB Dana Drábová.

Nabídka maximální transparentnosti v citlivé problematice má zaznít dnes vpodvečer na setkání předsedy české vlády s bavorským premiérem Horstem Seehoferem. Společnost ČEZ nyní v Temelíně provozuje dva jaderné bloky, stavba třetího a čtvrtého má být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči o dostavbu by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi.