Nečas: Parkanová by měla o zbavení imunity požádat sama

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

Premiér Petr Nečas (ODS) si v nynější situaci neumí představit, že by Poslanecká sněmovna nevydala svou místopředsedkyni Vlastu Parkanovou (TOP 09) ke stíhání v kauze nákupu letadel CASA pro českou armádu. Nečas to dnes prohlásil v televizní diskusi s tím, že Parkanová by nyní udělala nejlépe, kdyby o zbavení imunity sama požádala. Jednoznačně však nyní neřekl, jak bude o vydání Parkanové hlasovat.

„Existuje celá řada otazníků, které ale nemohou být zameteny pod koberec tím, že by neproběhlo příslušné řízení, které vede státní zastupitelství, a případně nezávislý soud,“ prohlásil Nečas. Kauza podle něj za poslední dny eskalovala tak, že by Parkanová, která dříve řekla, že sama o sněmovnu své vydání nepožádá, měla zvážit přehodnocení tohoto svého postoje. Parkanová, která už uvedla, že věc chce nechat na rozhodnutí poslanců, na svém stanovisku trvá. „V posledních dnech se nestalo nic nového, proč bych svůj postoj měla měnit,“ uvedla.

Kdyby Parkanová o vydání požádala sama, bylo by to podle Nečase nejrozumnější, nejlogičtější a nejsprávnější řešení pro Českou republiku i stranu TOP 09. Pak by skutečně bylo jasné, zda skutečně k něčemu nezákonnému došlo. Ukázalo by se tak také, že vyšetřování nebylo „z té či oné strany“ ovlivňováno, míní předseda vlády. Nečas zároveň připustil, že otazníky může vzbuzovat i samotný postup policie.

Sněmovna bude o Parkanové rozhodovat na červencové schůzi. Policie ji chce stíhat kvůli tomu, že nenechala zpracovat posudek na cenu letounů CASA pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Svou stranickou kolegyni hájí ministr financí Miroslav Kalousek, oba říkají, že Parkanová povinnost vypracovat posudek vůbec neměla.

V reakci na dnešní premiérova slova Kalousek poznamenal, že není až tak podstatné, zda Parkanová ke stíhání bude či nebude vydaná. „Podstatné je, aby se vyšetřilo, proč se v policejní žádosti sněmovně objevily zcela prokazatelné lži. Z tohoto pohledu není ani příliš zajímavé, jak bude hlasovat pan premiér,“ prohlásil.

ČSSD chce Kalouskův odchod

Server Respekt.cz v pátek napsal, že podle vyšetřovatele kauzy Jiřího Mazánka se jej ministr pokoušel ovlivňovat a vyhrožoval mu jeho . Kalousek nepopírá, že s vyšetřovatelem mluvil, vyhrožování ale vyloučil. Opozice kvůli tomu žádá jeho odchod z vlády.

„Z výroků představitelů TOP 09 a jejich kroků v poslední době plyne obrovská nervozita, obrovská i jakási nepřiměřená reakce na jednotlivé kroky,“ prohlásil dnes předseda vlády. Kalouskův telefonát označil za těžko akceptovatelný, velmi diskutabilní a bude po něm chtít vysvětlení. Před hlasováním o Parkanové se premiér seznámí se stanoviskem poslanců ODS, kteří jsou členy mandátového a imunitního výboru, teprve pak se rozhodne.

Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka míní, že Nečas vůči Kalouskovi projevil slabost. Pokud prý Nečas nenavrhne výměnu ministra financí, dává napříště zelenou všem pokusům o podobné politické tlaky na orgány činné v trestním řízení a rezignuje na dodržování principů demokratického právního státu. Podle ČSSD by bylo logické, aby Parkanová o své vydání požádala.

„Jakkoliv to není mé definitivní stanovisko, tak si nedovedu představit, že by sněmovna nevydala paní poslankyni k tomuto řízení,“ dodal Nečas. K tomuto jeho přesvědčení podle něj přispěly i informace o tom, že Kalousek volal vyšetřovateli případu.