Nečas se sejde v Bílém domě s prezidentem USA Obamou

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Premiér Petr Nečas se v předvečer státního svátku, tedy 27. října sejde v Bílém domě s americkým prezidentem Barackem Obamou. Do USA pojede na třídenní cestu. Oznámil to mluvčí premiéra Jan Osúch. Z českých premiérů Spojené státy navštívil naposledy Jan Fischer, který byl v zemi na jaře 2010.

Nečas navštíví Spojené státy pracovně ve dnech 26. až 28. října. „Setkání (s Obamou) bude příležitostí pro potvrzení dlouhodobě vynikajících vztahů mezi ČR a USA, ale i pro nastolení kurzu česko-americké spolupráce v nadcházejícím období,“ prohlásil Osúch o schůzce Nečase s americkým prezidentem.

K tématům Nečasových rozhovorů v USA budou podle mluvčího patřit dvoustranné ekonomické a obchodní vztahy, spolupráce v oblasti podpory demokracie, ochrany lidských práv a příprava summitu Severoatlantické aliance v Chicagu v květnu 2012.

S americkým prezidentem, tehdy to byl ještě George Bush, se v roce 2008 v USA setkal tehdejší český premiér Mirek Topolánek. Tématem jejich rozhovorů byly především plány na vznik deštníku americké protiraketové obrany v ČR.

Obama se loni zúčastnil v Praze rusko-amerického summitu, na kterém spolu s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem podepsali smlouvu o omezení jaderných arzenálů. Obama se přitom také setkal s nejvyššími představiteli 11 zemí střední a východní Evropy, aby je ujistil o spojeneckých vazbách.

Vztah se Spojenými státy, označovaný jako transatlantická vazba, je jedním ze základních pilířů české zahraniční a bezpečnostní politiky. Obě země úzce spolupracují nejen bilaterálně, ale i v mezinárodních organizacích, především v rámci Severoatlantické aliance.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.