Nečasova vláda může dostat až 105 hlasů

Miroslav Kalousek, Petr Nečas, Karolína Peake

Miroslav Kalousek, Petr Nečas, Karolína Peake Zdroj: CTK/Stanislav Peska

Nejprve se pro jistotu ještě jednou spočítat a teprve pak odejít hlasovat. Preventivní opatření, jak si na dnešní mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny, kde vláda Petra Nečase (ODS) požádá o vyslovení důvěry, neudělat z ostudy kabát, prý prosadil sám premiér.

Všichni poslanci, kteří chtějí, aby se koalice ODS, TOP 09 a platformy Karolíny Peake udržela u moci, se hodinu před začátkem schůze sejdou v prostorách takzvaných Státních aktů nedaleko jednacího sálu. Tam k nim Nečas promluví a zároveň si ověří, kolik jich přišlo. Pokud vše dopadne podle plánu, vláda dostane až 105 poslaneckých hlasů.

„My očekáváme, že vláda dostane důvěru, že se poslanci zachovají tak, jak doposud avizovali,“ poznamenal předseda klubu TOP 09 Petr Gazdík. V opačném případě by zemi zřejmě už v červnu čekaly předčasné volby.

Za normálních okolností by schůzka odpovídala zažitým postupům, podle nichž se před důležitým hlasováním scházejí kluby, aby doladily taktiku. Tentokrát půjde o to, zda dorazí i pětice zákonodárců, která sice slíbila Nečasovi věrnost, otevřeně se ale k Peake nepřidala.

ODS a TOP 09 má jistých dohromady 92 hlasů, „peakovců“ je osm. Další tři poslanci Otto Chaloupka, Miroslav Petráň a Milan Šťovíček avizovali, že vládu podpoří, v klubu Věcí veřejných ovšem zůstali. Absolutně jistá si koalice nemůže být ani u nezařazených Michala Doktora a Pavla Béma, kteří byli zvoleni za občanské demokraty.

Samotné hlasování se odehraje po jménech, počínaje poslancem, kterého vylosuje předsedající schůze. Vyvolaný poslanec se vysloví „pro návrh“ nebo „proti návrhu“, případně se zdrží.

ČSSD už dala najevo, že vůči vládě přitvrdí. Nebude takzvaně „párovat“ byť i nemocné koaliční poslance u klíčových hlasování jako budou už příští týden církevní restituce nebo nižší valorizace důchodů.

Školství asi „peakovci“ neobsadí

Do téměř už měsíc prázdného křesla ministra školství, které držely Věci veřejné, asi neusedne nikdo z platformy vicepremiérky Karolíny Peake. I když se k tomu koaliční politici zatím otevřeně nevyjadřují, údajně převažuje v ODS a TOP 09 názor, že nové uskupení je příliš malé na to, aby vedle rezortů dopravy a pro místní rozvoj ovládalo ještě další důležitý úřad. Exministr Josef Dobeš koncem března rezignoval, od té doby rezort vede Ladislav Němec, kterého jako svého nástupce Dobeš doporučoval. Teď mu ale spíš hrozí vyhazov, protože Dobeš zůstal v „tvrdém jádru“ VV. Donedávna měl šance další Dobešův náměstek Jiří Nantl, mezitím se ale původní vládní sestava rozpadla. Zda Dobeše podle něj v „elektrickém křesle“ nahradí nestraník, anebo se o něj svede bitva mezi ODS a TOP 09, zatím není jasné.