Nejezděte do Ruska, vyzval poslance ČSSD Sobotka

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Cesty parlamentních delegací v současné době do Ruska má premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) za riskantní záležitost. Požádal proto své poslance, aby se nynější cesty šéfa komunistů Vojtěcha Filipa neúčastnili. Od návštěvy předsedy KSČM se dnes po debatě distancovala Sněmovna.

„Domnívám se, že organizování parlamentních delegací do Ruska v těchto týdnech a měsících je do značné míry riskantní záležitostí, protože to může být propagandisticky zneužito,“ řekl Sobotka novinářům.

„Když jsem se dozvěděl, že se chystá delegace Poslanecké sněmovny do Moskvy a že má odletět v těchto dnech, tak jsem požádal poslance sociální demokracie, aby se této delegace neúčastnili a aby ji nepodporovali na organizačním výboru,“ řekl také.

Organizační výbor cestu neschválil, výjezd Filipa ale posvětil šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Jeho krok Sobotka hodnotit nechtěl, dokud si s ním nepromluví.

Poslanci se dnes od Filipovy cesty distancovali. Nesouhlas s Filipovou cestou prosadil předseda poslanců TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek, usnesení podpořili zástupci většiny klubů vyjma KSČM a ČSSD. Sociální demokraté navrhovali mírnější usnesení o tom, že Filip v Rusku nereprezentuje postoje komory. Poslanci nakonec přistoupili na názor, že se oba návrhy nevylučují a schválili i usnesení ČSSD hlasy všech frakcí vyjma komunistické.

Pozvání Filip dostal od místopředsedy Státní dumy Sergeje Železňaka, který je kvůli anexi Krymu na sankční listině Spojených státu a Evropské unie. Filip tvrdí, že „jede do Moskvy zachránit dva až tři tisíce pracovních míst, dojednat, aby naše firmy dostaly dotace z ruského rozpočtu“.