Nejhorší státní maturita. Letos propadla skoro pětina studentů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kotatko Jiri/Sedmicka

Nejhorší výsledek od roku 2011, kdy byla zavedena. Státní maturitu letos nezvládlo 18,7 procenta studentů, kteří se ve srovnání s loňským rokem zhoršili ve všech předmětech. Vedle matematiky dopadla nejhůř němčina.

Letošek překonal i dosud nejhorší rok 2012, kdy propadlo 18,2 procenta studentů. „Problém není ani tak meziroční zhoršení, ale příliš vysoké procento neúspěšných. Je to neefektivní a neekonomické. Podle mého názoru je příliš mnoho studentů na maturitních oborech,“ řekl Radiožurnálu ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

K výraznému meziročnímu zhoršení došlo v angličtině, kterou tentokrát nezvládlo 9,5 procenta maturantů. Loni to bylo o 3,1 procentního bodu méně. Z češtiny propadlo 6,8 procenta studentů, což je o 0,4 procenta více než loni. S němčinou se nepopasovala pětina maturantů a s matematikou 24,1 procenta studentů.

Prohloubil se rozdíl mezi jednotlivými typy středních škol. Na gymnáziích státní maturitu nezvládla jen 3,3 procenta z těch, kteří ji konali v řádném termínu. Na nástavbách, které byly na opačném konci spektra, to bylo 44,8 procenta. Při započítání všech maturantů se tam neúspěšnost dokonce na tři desetiny přiblížila padesátiprocentní hranici.

Nesamostatní studenti?

Podobně jako ve společné části se neúspěšnost zvýšila i v profilové části maturit, tedy zkouškách z odborných předmětů, které si školy organizují samy. Zatímco loni ji nezvládlo 6,5 procenta, letos to bylo 6,9 procenta středoškoláků.

Maturity opět prokázaly pokles produktivních dovedností žáků, uvedl Cermat. Zatímco při řešení uzavřených úloh s výběrem z možností byli maturanti úspěšnější než v předchozích letech, klesla naopak jejich schopnost řešit otevřené úlohy, kde musejí odpovědi sami formulovat.

Stovky odvolání

V řádném termínu na jaře absolvovalo první pokus maturitní zkoušky 70 236 žáků. Bezmála deset tisíc přihlášených nakonec k maturitě z různých důvodů nešlo. Didaktické testy a písemné práce se konaly od 2. do 13. května, ústní zkoušky mohli ředitelé středních škol naplánovat mezi 16. květnem a 10. červnem.

Proti výsledkům maturit se mohou studenti odvolat, lhůta pro podání odvolání proti výsledku ústní zkoušky přitom vyprší 30. června. K 18. červnu Cermat evidoval bezmála 2500 odvolání, přičemž většina z nich se týkala didaktických testů. „V porovnání s rokem 2013 došlo k poklesu počtu žádostí ke srovnatelnému datu o zhruba 21 procent uvedl Cermat.

Zatím posoudil asi 2300 odvolání, kladné doporučení vydal ve 156 případech. Z toho bylo třicet didaktických testů a 126 písemných prací.