Největší strany ODS a ČSSD ztrácejí půdu pod nohama

Premiér Petr Nečas

Premiér Petr Nečas Zdroj: ctk

Politická mapa Česka se pomalu, ale jistě mění. Dobrá zpráva to není hlavně pro ODS a ČSSD, dvě velké strany, které dříve dosahovaly výsledků pohybujících se nad třiceti procenty. Pokud jde o pravici, je to jasné: Ubývají jí hlasy a tříští se mezi občanské demokraty a TOP 09.

Vznik nového politického subjektu pravici neposílil, hlasy jenom naředil, a momentálně má možná další efekt. Naštvaný pravicový volič nemá alternativu, a tak bylo dost takových, kteří zůstali doma.

To je pro nadcházející parlamentní volby, ať už se budou konat v řádném či jiném termínu, jasné varování. Hlubší vrásky na čele by se měly dělat TOP 09, která vzešla z odštěpených lidovců. KDU-ČSL je znovu na vzestupu a její úspěch je jasným signálem, že se s lidovci musí počítat i v celostátním měřítku.

Opoziční potenciál ovšem nedokázala využít ani sociální demokracie. Proti krajským volbám 2008 zaznamenala mohutný odliv hlasů ke komunistům. Část voličů, byť ne tolik, jak se obávala, jí místy ubrali i zemanovci. Velká útěcha to není, i když vůči SPOZ se ČSSD může cítit jako vítěz. Nicméně prezidentská kampaň čestného předsedy SPOZ Miloše Zemana, která bude sněmovní volby předcházet v jakémkoli případě, může toto uskupení katapultovat mnohem výš.

Hlasy získané nejsilnějšími stranamiHlasy získané nejsilnějšími stranami | E15

Naopak mrtvým projektem, zřejmě nadobro, se stala nová strana expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Letošní krajské volby byly zřejmě posledními, v nichž voliči o Lvu 21 slyšeli. Z národních socialistů konkurence sociální demokracii nevyroste.

Marginalizace tradičních stran je zřetelná, znechucení voličů velkými stranami pokračuje. V právě skončených volbách protestní hlasy kromě komunistů pohltila i některá ryze regionální nezávislá hnutí. V parlamentních volbách by se mohlo stát, že to budou už jenom komunisté.

Vnikl do štábu. „Připadne vám normální, že se občan projeví jako občan a jde ve výsledku do vězení?“ otázal se premiéra Petra Nečase Roman Smetana (vlevo), který před volbami v roce 2010 pokreslil 30 reklam politiků a má za to jít do vězení.

Do štábu ODS se Smetana vetřel v přestrojení za zvukaře. Nečas reagoval, že soud považoval jeho čin za ničení majetku a jeho rozhodnutí musí jako každý respektovat