Němeček chce v ČR udržet mladé lékaře, slíbil růst platů o 3,5 procenta

Roboti se stále více prosazují i ve zdravotnictví (Operace srdce na dálku v pražském centru IKEM)

Roboti se stále více prosazují i ve zdravotnictví (Operace srdce na dálku v pražském centru IKEM) Zdroj: Petr Topic, Mlada fronta

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce mít na podzim připravenou novou vizi, jak udržet zejména mladé lékaře v českém zdravotnictví. Systém postgraduálního vzdělávání lékařů považuje za naprosto katastrofální. Chce proto výrazně snížit počet základních lékařských oborů až na polovinu a alespoň částečně se vrátit k systému dvou atestací. Slíbil také růst platů o 3,5 procenta pro všechny zdravotníky, odbory ale požadují pět procent.

Odchodů lékařů do ciziny letos České lékařské komory (ČLK) přibývá. Loni si vyžádalo od komory potvrzení pro práci v zahraničí 330 lékařů, letos v prvním pololetí už 239. Celkový počet odchodů ještě navyšují mladí doktoři, kteří odejdou ihned po promoci a v ČR vůbec nenastoupí. Loni jich bylo 193.

Ministr to chce změnit. „Po absolvování takzvaného základního kmene, který dnes lékaři mají, to je zhruba po dvou letech, by dostali zákonem konkrétní kompetence k samostatné vymezené práci,“ řekl. Částečně by to podle něj vyřešilo i problém s nedostatkem lékařů pro pohotovostní služby. V současnosti se mladí lékaři vzdělávají roky ve fakultních nemocnicích a chybějí v regionech.

Praxe v domácím pracovišti

Většinu praxe by nově lékaři měli podle ministra absolvovat na domácím pracovišti v dané okresní nemocnici a pro speciální výkony by se na dobu několika měsíců měli vzdělávat na vyšších pracovištích. Existovat by mělo podle Němečka také centrální řízení systému, které by se mělo vrátit na Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (IPVZ).

V současnosti každá lékařská fakulta si nastavuje podmínky trochu jinak, připomněl ministr, což také považuje za špatné. Druhé řešení vidí ve výši platů. Odbory chtějí, aby se platy sjednotily. Ministr předpokládá, že se tomuto požadavku vyhoví návrhem zákona o veřejných neziskových nemocnicích.

Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ale připomněl, že pro opozici byl zákon o sjednoceném platu lékařů nepřijatelný, pokud má být ve zdravotnictví soutěž a soukromý kapitál. Také snížení základních oborů o polovinu považuje za příliš radikální. „Je otázka, co se podaří politicky prosadit, protože tam existují velmi silné zájmové sféry jednotlivých oborů a v tom je to obtížné,“ poznamenal.

Průměrný plat klesl

Hlavním důvodem odchodu lékařů do ciziny jsou lepší finanční, ale i pracovní podmínky. Propad zčásti vyrovnávají cizinci, v ČR jich pracují 3000. Celkem je v ČR činných 38.000 lékařů. Lékaři ve státních nemocnicích měli podle statistik loni v průměru 60635 korun měsíčně, v soukromých 54.863 korun. Průměrný měsíční plat ve zdravotnictví se loni meziročně snížil o 229 korun na 30174 korun .

Sestry ve státním zdravotnictví měly loni v průměru 28.706 korun, v privátním zdravotnictví a v lázních 23.647 Kč. Celkový průměrný plat všeobecných sester a porodních asistentek se loni proti roku 2012 snížil o 1,5 procenta. Celkově loni klesly platy v zařízeních s odměňováním podle předpisů o platu o 0,8 procenta, tedy o 229 korun.

Zvýšení platů o pět procent požadují odbory. Němeček může garantovat všem zdravotníkům 3,5 procenta. Jak to na konec dopadne, záleží podle něj i na výsledku hospodaření nemocnic za prvních osm měsíců a na prognóze vývoje ekonomiky. „Chceme jim vyjít vstříc, ale můžeme jenom tolik, kolik nám systém dovolí, tak abychom ho nedestabilizovali,“ dodal.

Doktoři táhnou, aneb produkce lékařů na export