Němeček doplní do krizového plánu daň z tabáku, shodl se s ČLK

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Do zdravotnictví by mohla plynout část daně z tabáku, ročně by získalo navíc pět miliard korun. Tento návrh České lékařské komory (ČLK) zařadí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček do krizového plánu, který mu uložil vypracovat do konce května premiér Bohuslav Sobotka. Němeček to řekl po jednání s prezidentem ČLK Milanem Kubkem.

Shoda naopak nebyla dnes na tom, kolik peněz příští rok potřebuje resort z odvodů státu, aby mohly platy a mzdy v nemocnicích stoupnout o slíbených deset procent. Kubek Němečkovi vytkl, že netrvá dost důrazně na původním návrhu navýšení odvodů za děti, důchodce či nezaměstnané o 9,88 miliardy a mluví už jen o pěti miliardách korun. Podle Němečka ale na růst platů a mezd v nemocnicích pět miliard korun stačí.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) musí stačit navýšení odvodů o dvě miliardy korun. Spolu s devíti miliardami, které získá resort z nárůstu výběru pojistného od zaměstnanců a firem, bude mít víc o 11 miliard. Němeček má podle Babiše zdravotníkům říct, kam tyto peníze dá.

Materiál nazvaný Strategie zdravotnictví do roku 2017 má shrnout kroky, jež by vláda měla stihnout ve svém funkčním období. „Ministerstvo akceptuje některé návrhy lékařské komory, tedy že část daně za tabákové výrobky půjde do zdravotnictví. Přizve také komoru k práci na novém sazebníku výkonů,“ uvedl Němeček.

Komora nemůže garantovat bezpečnost péče

Kubek uvedl, že komora před čtvrt rokem upozornila na to, že už není schopna garantovat bezpečnost zdravotní péče. Situace se nezměnila, kampaň Zdravotnictví volá o pomoc proto pokračuje. Podle Kubka chybí ve strategii zásadní věci. Pro řešení personální krize a zastavení odchodů lékařů a sester z nemocnic nestačí podle něj slib desetiprocentního zvýšení platů a mezd v příštím roce. Komora postrádá výhled dlouhodobého růstu příjmů. Do resortu by měla plynout také část daně za alkohol.

Největší díl diskuse byl dnes ale o seznamu výkonů, podle kterého platí zdravotní pojišťovny za léčení. Podle Kubka se musí seznam změnit v reálný ceník, v němž bude zohledněna cena lidské práce tak, aby zdravotnická zařízení nebyla už závislá na dotacích. Zdravotní pojišťovny musejí podle požadavku ČLK platit za stejnou péči všem zařízením stejně, což teď není.

Návrh ČLK na přesměrování části daně za tabák a alkohol označil bývalý ministr zdravotnictví a opoziční poslanec Leoš Heger (TOP 09) za populistický. Jsou to jedny peníze, které protékají státním rozpočtem, řekl ČT.

Kontrola personálního zajištění nemocnic

Komora také požaduje navrácení kompetencí ke kontrole personálního zajištění nemocnic a trvá na sjednocení odměňování ve státních nemocnicích i akciových společnostech a soukromých zařízeních, tedy všude tam, kde čerpají úhrady ze zdravotního pojištění. Sliby o růstu příjmů ve všech zařízeních nestačí, jednotné odměňování se musí zakotvit v zákoníku práce.

Proti jednotným tabulkám ve státních i soukromých zařízeních, jež žádají odbory, ale vystupují některé asociace nemocnic, připomněl Němeček a slíbil, že se pokusí při dalších jednáních najít kompromisní řešení.