Němeček se chválí: lékařům rostly platy, poplatky jsme zrušili

Šéf zdravotnictví Němeček na zákonu o neziskových nemocnicích trvá

Šéf zdravotnictví Němeček na zákonu o neziskových nemocnicích trvá Zdroj: ctk

Růst platů v nemocnicích, konec poplatků v ambulancích a za recept, zveřejňování smluv zdravotních pojišťoven s lékaři a nemocnicemi a úspory ve výdajích na léky poklesem jejich cen označil dnes ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) na své bilanční tiskové konferenci za úspěchy roku 2015. Připomněl, že platy v nemocnicích stouply letos o pět procent a od ledna 2016 zajistí úhradová vyhláška jejich růst o dalších pět procent.

Zrušením poplatků pro pacienty padly podle ministra bariéry v přístupu ke zdravotní péči. Nepotvrdila se podle něj varování kritiků, že stoupnou počty návštěv v ambulancích, ty budou zahlceny a budou pacienty odmítat. Péče byla dostupná a zajištění její dostupnosti je podle ministra klíčovým úkolem i pro rok 2016.

Úhradová vyhláška pro příští rok, již ministerstvo v říjnu zveřejnilo, vychází vstříc požadavkům k zajištění kvalitní a dostupné péče pro pacienty. Všem poskytovatelům stoupnou od 1. ledna 2016 příjmy, v průměru o tři procenta. Nemocnice tak budou mít prostředky na slíbené pětiprocentní zvýšení platů, řekl ministr. Stoupne i cena lékařské práce, podpora se podle ministra přesouvá „od drahých přístrojů“ k zaplacení těch, kdo péči poskytují.

Ministr označil za velký úspěch transparenční novelu, podle něj se tak stal resort zdravotnictví v České republice prvním, kde se povinně zveřejňují smlouvy. Netransparentnost vytýkal resortu ministr financí Andrej Babiš (ANO), který považuje zdravotnictví za „černou díru“.

Podle novely musejí zdravotní pojišťovny zveřejňovat všechny smlouvy s poskytovateli péče. Každý si tak může zkontrolovat, komu a kolik pojišťovny platí. Novela rovněž zakazuje nábor pojištěnců přes externí firmy. Peníze na léčbu by se tak podle ministra neměly už vydávat na marketingové akce.

Stabilizované finance

Ministerstvo posílilo letos kontrolu nad zdravotními pojišťovnami. Finanční situace resortu je stabilizovaná. Všeobecná zdravotní pojišťovna platí včas lékařům a nemocnicím a splácí půjčku od státu.

Státní ústav pro kontrolu léčiv dosáhl letos zkrácením revizí cen léků úspor kolem dvou miliard korun. Do státem řízených nemocnic šly letos první investice na jejich obnovu a v příštích letech budou pokračovat podle programu strategických investic schváleného vládou.

Pro rok 2016 zůstávají podle ministra prioritou platy, postgraduální vzdělávání lékařů, změny ve vzdělávání sester, zákon o neziskových nemocnicích a podpora prevence.

Milan Kubek: Ve zdravotnictví se nekrade víc než jinde