Německo a Rakousko neplánují zákaz dovozu českých lihovin

alkohol

alkohol Zdroj: ctk

Německy mluvící sousedé dál dovážejí alkohol vyrobený v Česku a jeho zákaz zatím nechystají. Úřady v Německu a Rakousku pouze radí nekupovat alkohol nejistého původu a před konzumací lihovin varují turisty cestující do Česka.

„V září 2012 v Česku po konzumaci nečistého alkoholu zemřelo několik lidí na otravu metanolem. (…) Ministerstvo zahraničí radí nekupovat a nekonzumovat lihoviny nejasného původu.“ Tak vypadá aktuální varování pro německé turisty na stránkách Spolkového ministerstva zahraničí.

Před „pančovaným“ alkoholem z Česka varuje také Spolkový úřad pro ochranu spotřebitele (BVL). Zatím však neexistují
„žádné náznaky“, že se otrávený alkohol mohl dostat do Německa, uvedl v úterý BVL. Výskyt pančovaného alkoholu v Sasku, které sousedí s Českou republikou, ale nevyloučil mluvčí drážďanského ministerstva zdravotnictví Ralph Schreiber.

Doporučil proto nekonzumovat alkohol bez etiket, které ukazují jeho původ. Sasko také varuje před on-line nákupem českého alkoholu, který je údajně u německých obchodníků oblíbený.

Saská i celoněmecká média uveřejnila seznam nebezpečných lihovin, levných vodek a rumů. Od konzumace v Německu populární Becherovky nebo produktů firmy Jelínek ale neodrazují. „Tyto značky se do Německa exportují už dlouho a podléhají přísným kontrolám,“ píše například deník Sächsische Zeitung.

Před českým alkoholem varuje i Vídeň, nicméně zákaz dovozu není ani v Rakousku na pořadu dne. „Nic nenaznačuje, že by se do Rakouska dostaly postižené lihoviny,“ uvedl pro Die Presse mluvčí ministerstva zdravotnictví Alois Stöger.