Nemocenská v prvních dnech asi bude obnovena se snížením odvodů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: siebert martin/euro

Senát v prvním kole schvalování podpořil nový návrh senátorů ČSSD na obnovení výplaty nemocenské zaměstnavatelem v prvních třech dnech nemoci. Firmám by měly být na oplátku sníženy odvody na nemocenské pojištění. Počítá s tím upravená verze novely zákoníku práce, kterou dnes horní komora poslala k projednání svému zdravotnickému výboru.

ČSSD chce v nové předloze snížit odvody firem na nemocenské pojištění o jednu desetinu procentního bodu. Chce tak kompenzovat zvýšené náklady, které by zaměstnavatelům přineslo proplácení náhrady mzdy i v prvních třech dnech pracovní neschopnosti zaměstnance.

Nová verze tak reaguje na výhrady, kvůli nimž horní komora opakovaně odkládala schvalování původní novely, která počítala jen s obnovením výplaty nemocenské. Proti tomu měli námitky nejen zástupci pravice a zaměstnavatelů, ale i vládní KDU-ČSL a hnutí ANO. ČSSD proto původní verzi stáhla, a to i kvůli tomu, že byla předložena před rokem a bylo by třeba ji uvést do souladu s dalšími zákony, na což nová verze pamatuje.

Aktuální návrh nadále počítá s tím, že by firmy svým zaměstnancům měly proplácet 60 procent mzdy i během prvních dnů nemoci. Sazby pojistného na sociální zabezpečení by se ale měly zaměstnavatelům snížit z 25 procent na 24,9 procenta z vyměřovacího základu, a to právě snížením sazby na nemocenské pojištění 2,3 procenta na 2,2 procenta.

Firmy ušetří miliardu

Firmy by tak státu odváděly ročně o zhruba 1,2 miliardy korun méně, uvedl za předkladatele místopředseda Senátu Zdeněk Škromach. Podle něj je to přijatelné vzhledem k tomu, že „bilance příjmů a výdajů státu na nemocenské pojištění končí od roku 2010 ročně s přebytkem 1,3 až 5,4 miliardy korun, v roce 2014 například 3,77 miliardy korun“.

Senátor Jiří Vosecký (Starostové pro Liberecký kraj) uvedl, že by odvody zaměstnavatelům mohly být sníženy ještě více, například na dvě desetiny procentního bodu. Podle něj ale bude záležet na dohodě v rámci dalšího projednávání novely.

Závazek z koaliční smlouvy

Vláda v koaliční smlouvě uvedla, že obnoví vyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci, pokud se na tom tripartita dohodne. K tomu ale zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů zatím nedospěli. Obnovení výplaty dávek na začátku nemoci navrhla také KSČM ve Sněmovně a oba návrhy budou nejspíš projednány společně.

V prvních třech dnech nemoci nyní lidé nedostávají nic. Od čtvrtého do 14. dne poskytuje zaměstnavatel náhradu mzdy za pracovní dny, a to 60 procent průměrného denního výdělku, od 15. dne se dávky poskytují z nemocenského pojištění.
První lednová schůze Senátu dnes po poledni skončila, k další se horní komora sejde za týden.