Nemocnice dostanou víc peněz, slíbil Heger

Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: E15, Robert Zlatohlavek

Ministr zdravotnictví Leoš Heger slíbil, že nemocnice dostanou příští rok více peněz. Díky tomu prý dokážou zajistit růst platů lékařů nejméně o 6,25 procenta. Řekl to dnes v pořadu Otázky Václava Moravce České televize.

Peníze ale nebudou rozdělovány rovnoměrně. „Nemocnice určitě dostanou více než 100 procent, možná se to ke 103 procentům bude blížit a rozhodně dostanou diferencovaně. Takže dostanou přidáno ty nemocnice, které o sobě říkají, že jsou podfinancované,“ upřesnil ministr. Vyvrátil tak dřívější informace o tom, že nemocnice podle nové úhradové vyhlášky dostanou méně, než nyní.

Ministr potvrdil, že platy lékařů od začátku roku 2012 porostou o 6,25 procenta. Růst platů ale může být i silnější, v závislosti na okolnostech až desetiprocentní, dodal Heger. To je zvýšení, které požadují lékařské odbory, od začátku roku se ho ale podle ministra kvůli vývoji ekonomiky nepodaří dosáhnout. Zvýšení platů o 6,25 procenta dokáže Heger zaručit, „pokud nebude katastrofický vývoj“.

Už ve čtvrtek se zvýší poplatku za den pobytu v nemocnici ze 60 na 100 korun. „Zdravotnictví je chronicky podfinancované,“ vysvětlil tento krok Heger. Dodal, že moderní léčba je natolik nákladná, že zdravotní pojištění ji nedokáže plně uhradit. Spolu s dalšími opatřeními se tak od ledna zvedne spoluúčast pacientů necelé jedno procento ze současných 17 procent, dodal ministr.

V průměru tak roční náklady pro domácnost vzrostou o 40 korun. Podle poslankyně za KSČM a místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru Soni Markové je ale tento údaj zkreslující a zdravotně postižení či dlouhodobě nemocní zaplatí mnohem více.

Heger nicméně uvažuje o tom, že poplatek za pobyt v nemocnici by byl dlouhodobě nemocným, jejichž pobyt v nemocnici se protáhne na více než tři měsíce, odpuštěn. Jana Hercogová z pražské Fakultní nemocnice na Bulovce si ale přesto myslí, že sociálně slabší pacienti si mohou nástup do nemocnice rozmyslet. „Očekáváme, že jakmile se zvedne poplatek za den hospitalizace, tak pacienti budou více zvažovat, zda si půjdou do té nemocnice lehnout, anebo dají přednost ambulantnímu ošetření,“ vysvětlila.