Nemocnice Na Homolce chce po Dbalém a jeho kumpánů 62 milionů

Nemocnice na Homolce

Nemocnice na Homolce Zdroj: CTK

Pražská Nemocnice Na Homolce se rozhodla připojit jako poškozený k obžalobě svého bývalého ředitele Vladimíra Dbalého a dalších sedmi lidí, kteří nemocnici podle policie manipulováním zakázek způsobili škodu téměř 62 milionů korun.

Žádost o náhradu škody ze strany Nemocnice Na Homolce potvrdila serveru lidovky.cz její mluvčí Martina Vápeníková, výši škody neupřesnila.

Podle zdrojů serveru ale nemocnice po Dbalém a dalších sedmi obviněných požaduje 61,6 milionu korun, z toho 56 milionů za údajně zmanipulovaný tendr na digitalizaci chorobopisů a 5,6 milionu kvůli zakázce na nákup Leksellova gama nože.

Kvůli veřejné zakázce na digitalizaci chorobopisů, kterou Nemocnice Na Homolce zadala v červenci 2009, skončil Dbalý loni v červnu ve vazbě. Soutěž vyhrálo sdružení Disol Group, hlavním kritériem v tendru byla cena. Později vyšlo najevo, že protikorupční policie Dbalého i jeho bývalého náměstka Michala Toběrného viní také z přijetí úplatku u zakázky na nákup gama nože z roku 2009.

Obvinění v kauze se nyní seznamují se spisem. U soudu se skupina bude zpovídat z korupce, praní špinavých peněz a manipulace se zakázkami.