Nezaměstnanost v červnu pokračovala v poklesu, nůžky mezi zájemci a nabídkou se rozevírají

Úřad práce ČR - kontaktní pracoviště Praha 2

Úřad práce ČR - kontaktní pracoviště Praha 2 Zdroj: E15 Dominik Kučera

Nezaměstnanost v Česku se drží na nízkých hodnotách. V červnu ve srovnání s předchozím měsícem mírně poklesla na 3,4 procenta. Volných míst přibývá, zatímco lidí bez práce je méně než v květnu, oznámil Úřad práce ČR.

„Podíl nezaměstnaných v Česku od začátku letošního roku neroste, nýbrž mírně klesá. Nedochází tak k naplnění obav, že ekonomické zpomalení s sebou přinese nárůst nezaměstnanosti, a naopak tuzemský trh práce zůstává v přehřátém stavu,“ uvedla analýza Raiffeisenbank.

Nezaměstnanost tradičně snižují sezonní práce ve stavebnictví, zemědělství a lesnictví, živočišné a potravinářské výrobě, ale také v cestovním ruchu, pohostinství, prodeji a ve službách, uvedl dnes Úřad práce ČR. „Tyto práce poběží i v následujících měsících,“ dodal.

Podle Martina Jánského, generálního ředitele personální agentury Randstad Česká republika, je český trh práce přehřátý. „Hlad po pracovnících je napříč sektory značný, největší nedostatek je mezi modrými límečky,“ řekl.

„Pokles míry nezaměstnanosti má však také pozitivní odůvodnění, jímž je snižující se inflace a postupně se zlepšující ekonomická situace. Firmy mají více prostředků na najímání nových zaměstnanců a na zvyšování mezd,“ dodal.

V meziročním srovnání nezaměstnanost rostla, loni v červnu dosahovala 3,1 procenta.