Nezaměstnanost v lednu vystoupala na 4,4 procenta. Trend bude pokračovat, řekla Maláčová

Opuštěné provozovny v centru Prahy

Opuštěné provozovny v centru Prahy Zdroj: E15 Michael Tomeš

Nezaměstnanost v Česku se v lednu zvýšila na 4,4 procenta. Po jednání tripartity to bez dalších podrobností řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). V prosinci nezaměstnanost dosahovala 4,0 procenta. Úřad práce zveřejní lednové výsledky v pátek.

„Nezaměstnanost máme 4,4 procenta za leden. To znamená, že se nám opět zvýšila. A ten trend bude pravděpodobně pokračovat,“ uvedla ministryně.

V prosinci bylo bez práce 291 977 lidí. Podíl nezaměstnaných se tak zvedl na 4,0 procenta. Meziměsíčně se zvýšil ve všech 77 okresech. Podle údajů Eurostatu mělo Česko v posledním měsíci minulého roku nejnižší nezaměstnanost z členských zemí Evropské unie.

Údaje o nezaměstnanosti úřad práce oznamoval vždy šestý pracovní den po skončení měsíce. Ministerstvo se v poslední době snaží informace o vývoji ohlásit dřív. Data za leden tak budou k dispozici ne 8. února, ale už v pátek 5. února.

Maláčová si za zveřejňování výsledků před zažitým termínem už dřív opakovaně vysloužila kritiku analytiků. Poukazovali na to, že údaje o nezaměstnanosti patří k nejdůležitějším makroekonomickým statistikám a že jejich nahodilé oznamování může znejistit trhy a investory. Resort tehdy reagoval tím, že konečné výsledky zveřejňuje v ohlášený den úřad práce.