Černý scénář se nepotvrdil, česká ekonomika ale poroste pomaleji

Ministryně financí Alena Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová Zdroj: Úřad vlády ČR

Ministryně financí Alena Schillerová
Ministryně financí Alena Schillerová
Ministerstvo financí
4
Fotogalerie

Česká ekonomika letos poroste o 3,1 procenta, odhaduje ministerstvo financí v nové lednové makroekonomické prognóze. Rezort tak zhoršil svůj výhled z loňského září, kdy ještě očekával růst o 3,9 procenta. Novou predikci využije ministryně financí Alena Schillerová (ANO) k přípravě novely státního rozpočtu pro tento rok, kterou chce předložit na přelomu února a března.

„Nová čísla jsou velmi podobná hodnotám, které jsme prognózovali v poslední predikci v září. Obavy některých pop-ekonomů z údajně chybějící listopadové prognózy, byly prvoplánové a liché,” řekla Schillerová. Listopadovou predikci na rozdíl od ministerstva připravila řada jiných institucí. Česká národní banka například odhadovala výrazně pomalejší růst, banka nicméně chystá novou predikci na začátku února.

Ministerstvo předpokládá, že se zrychlí výkon ekonomiky kvůli zlepšení epidemické situace v Česku i v zahraničí v důsledku očkování proti nemoci COVID-19. „Rok 2021 by měl být ve znamení oživení globální ekonomické aktivity. Ve většině zemí však patrně nebude dostatečně silné na to, aby vykompenzovalo propad z minulého roku,” píší autoři predikce, podle kterých je materiál stále zatížen řadou nejistot. Loňský propad má dosáhnout 6,1 procenta, odhad inflace zůstává na 1,9 procenta, nezaměstnanost má vzrůst na 3,3 procenta.

V roce 2022 by podle výhledu ministerstva měla ekonomika růst o 3,4 procenta. Hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera prognóza nepřekvapila. „Ministerstvem financí predikovaný růst pro letošní rok je vesměs v souladu s konsensem na trhu,” míní ekonom. „Pro rok 2022 trh očekává mírně vyšší růst zhruba o pět procent, zejména z titulu nízké srovnávací základny, ale nejistot je stále relativně hodně,” dodal.

Predikce ovlivní přípravu novely státního rozpočtu. Současný státní rozpočet se schodkem 320 miliard je založen na zastaralé zářijové predikci, navíc neobsahuje daňový balíček, který způsobí další propad ve výši téměř 90 miliard korun. Podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové stoupne schodek minimálně na 400 miliard korun, Schillerová to nevyloučila.

Některé samosprávy kvůli nejasným příjmům proto radši na konci roku přistoupily na rozpočtové provizorium, patří mezi ně třeba Karlovarský kraj, město Beroun či třeba městská část Praha 8. Jiné kraje a obce se chystají podobně jako vláda přepracovat své rozpočty, kde musejí započítat miliardové výpadky kvůli zrušení superhrubé mzdy a zvýšení slevy na poplatníka.

Například Praha v příštím roce přijde kvůli daňovým změnám asi o 2,5 miliardy korun, dále město přijde až o 7 miliard korun kvůli poklesu ekonomiky. To je dohromady zhruba 15 procent daňových příjmů hlavního města. „Hlavní město v tuto chvíli neplánuje zdražovat MHD či parkování a ani zastavovat větší investice. V první řadě budou omezeny provozní výdaje města a na některé investice si město půjčí,” řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Srovnání makroekonomických predikcí pro rok 2021

Instituce (datum zveřejnění prognózy)

Růst HDP (v %)

Ministerstvo financí (leden 2021)

3,1

Česká národní banka (listopad 2020)

1,7

Česká bankovní asociace (říjen 2020)

2

Deloitte (leden 2021)

2,8

Evropská komise (listopad 2020)

3,1

OECD (prosinec 2020)

1,5