Nová strana slibuje hory doly. Z daní pro bohaté

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: CTK/Michal Kamaryt

Dětské pleny a oblečení osvobozené od DPH, výhodné půjčky na byt pro mladé novomanžele, jednotná výše porodného bez ohledu na příjmy rodiny nebo společné zdanění manželů s dětmi. Stručný výčet návrhů nové strany Jiřího Paroubka Národní socialisté – levice 21. století, na jejímž ustavujícím sjezdu se minulou sobotu stal podle očekávání předsedou, dává tušit inspiraci programem ČSSD, potažmo i KDU-ČSL.

Bývalý premiér ale ví, že na štědré sliby potřebuje peníze. Přitom zhruba deset miliard korun, které chtěli progresivní daní získat sociální demokraté, by nestačilo. Na rozdíl od strany, jejímž byl až do loňských parlamentních voleb šéfem, by proto Paroubek přitvrdil. Lidé s nejvyššími příjmy na úrovni desetinásobku průměrné mzdy by odváděli až 50 procent. „Podobná daňová praxe je v celém západním světě,“ píše se v programu nové strany.

U penzijní reformy prosazené současnou vládou Paroubek připouští, že už zrušit nepůjde. Chtěl by ale prosadit zákonnou povinnost fondů garantovat sto procent vkladů a možnost kdykoli vystoupit z druhého penzijního pilíře.

Program ale zřejmě čekají změny. „Zatím máme nejlepší koncepci bytové politiky, musíme mít ale také nejlepší program boje proti hospodářské recesi,“ řekl asi 240 delegátům sjezdu v pražském Obecním domě Paroubek. A zároveň přiznal, že jeho LEV 21 má ještě mezery. „Máme sice skvělé právníky, chybí nám ale makroekonomové či experti na zdravotnictví,“ poznamenal. Vedle Paroubka a tří místopředsedů souhlasili delegáti i s 24členným předsednictvem strany. Mezi místopředsedy je bývalý hokejista Jiří Šlégr, který spolu s Paroubkem v říjnu opustil ČSSD. Oba si ale ponechali poslanecké mandáty. V předsednictvu je dlouholetý Paroubkův příznivec, bývalý šéf ústeckých sociálních demokratů a podnikatel Petr Benda.

Paroubek: Stěžejní je dostat se do Poslanecké sněmovny

Dneškem se dáváme do práce, řekl v sobotu spolustraníkům Jiří Paroubek, nový předseda Národních socialistů – levice 21. století.

* E15: Většina delegátů sjezdu byla prý z Libčevsi na Lounsku, kde místní organizace ČSSD přestoupila k vaší straně. Je to tak?

Asi není tajemstvím, že velká část delegátů byla z Ústecka. Takovou organizaci, jakou máme tam, se zatím jinde pochlubit nemůžeme.

* E15: Přetáhnete sociální demokracii další členy?

Myslím si, že z Ústecka budou přicházet další lidé. Libčevští se rozhodli svobodně, spontánně. Vždy jsem si jich vážil, protože měli vynikající volební výsledky. Pokud do nich někdo kopal, tak se nedivím, že odešli.

* E15: Dokážete si představit povolební spolupráci s ČSSD, když ji tak často kritizujete?

My se před nikým neuzavíráme. Někteří sociální demokraté ale musí přestat s nepřátelskými akcemi vůči nám.

* E15: A obecně byste v řadách vaší strany viděl koho?

Jde o čtyři hlavní okruhy lidí, kteří by měli být našimi lídry. Vedle nezávislých starostů jsou to lidé ze svobodných povolání a tvůrčí inteligence, stejně jako zástupci akademické obce s mezinárodním rozhledem. A samozřejmě velmi důležití pro nás budou odboráři a lidé z neziskového sektoru.

* E15: Chcete být silnou parlamentní stranou. Jak toho chcete dosáhnout?

Stěžejní úkol je proniknout do Poslanecké sněmovny a pak třeba do vlády nebo do účinné opozice. Co se týče krajských voleb, chceme se jich zúčastnit ve všech regionech. Připouštím, že v řadě krajů nás může čekat porážka. A možná trpká. Někde ale rozhodně zaznamenáme úspěch. To, že půjdu do čela kandidátky na Ústecku, považuji za svou morální povinnost.

* E15: Z jakých zdrojů jste financovali sjezd a jak chcete dál zajišťovat chod strany? Budete své sponzory zveřejňovat?

Sponzory určitě zveřejňovat budeme. Sjezd byl zajištěn z darů některých členů, do dvou týdnů dáme faktury na internet. Nechceme, aby byly nějaké pochybnosti, ať už u Davida Ratha, anebo u lidí, kteří píší pro pana Babiše. To znamená, aby se neobjevovaly informace, že nás financují někteří kmotři z jiných politických stran.