Nového ministra průmyslu vyberou Starostové v neděli. Jedním z favoritů je ekonom Matějka

Filip Matějka

Filip Matějka Zdroj: Vendula Mlejnská

Věslav Michalik (STAN), radní Středočeského kraje
Věslav Michalík
Věslav Michalík
Věslav Michalík
Věslav Michalík
10
Fotogalerie

Poté co se dosavadní kandidát hnutí STAN na ministra průmyslu obchodu Věslav Michalik této nominace vzdal kvůli nejasnostem ve svém podnikání, hledají Starostové nového nominanta do budoucí Fialovy vlády. Už v pátek se sejde předsednictvo hnutí, které má diskutovat o možných jménech, a v neděli by konečného nominanta mohl potvrdit celostátní výbor.

Starostové se rozhodují mezi několika kandidáty, kteří už byli podle informací deníku E15 osloveni. Ti by se nejpozději v řádu dnů měli rozmyslet. Jedním z potvrzených favoritů je ekonom Filip Matějka z institutu CERGE-EI při Univerzitě Karlově.

Vystudoval fyziku na Univerzitě Karlově a doktorát získal z aplikované matematiky na Princetonské univerzitě v USA. Loni po vypuknutí koronavirové pandemie jej STAN a Piráti nominovali do ústředního krizového štábu. „Matějka je jedním z asi tří nejvážnějších kandidátů, jejichž šance jsou více než padesátiprocentní,“ uvedl zdroj z vedení STAN. Sám Matějka na dotaz deníku E15 připustil, že o post bude usilovat.

Programové priority nové vlády

Video placeholde
• Videohub E15

Mezi částí členů hnutí STAN se v souvislosti s nominací na post ministra mluví také o radním města Slaný Miloslavu Ničovi, který se podílel na přípravě programu koalice Pirátů a STAN. Spolu s pirátským kolegou Martinem Jiránkem byl garantem programové oblasti průmyslu, podnikání a inovace. Dlouhodobě se věnuje zejména energetice. „Nikdo mi zatím nic nenabídl. A i kdyby mi to nabídl, nevzal bych to. Je to pozice manažerská a já manažer nejsem,“ řekl Nič.

Naopak pravděpodobně ze hry je někdejší horký favorit na tento post, bývalý generální ředitel Škody Transportation Josef Bernard. Sám vidí svou budoucnost spíše ve sněmovně, kde se stal tento týden šéfem vlivného rozpočtového výboru. Na tomto postu by ho rád viděl i předseda hnutí STAN Vít Rakušan. „Pozice Josefa Bernarda by měla být v čele rozpočtového výboru,“ uvedl Rakušan.