Nový občanský zákoník přijde firmy na stamiliony

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, E15

Do konce června si musí všechny podnikatelské subjekty nebo družstva nechat zkontrolovat, jestli jejich společenské smlouvy v obchodním rejstříku odpovídají novému kodexu.

Od akciových společností a „sróček“ se povinnost týká i stanov družstev a dalších subjektů. Vedle nového občanského zákoníku ji ukládá i zákon o obchodních korporacích. V praxi jde o to, že firmy zadají právníkům, aby jim společenské smlouvy či stanovy zrevidovali a sjednotili s novými předpisy, případně napsali smlouvy nové, což může být práce i na několik hodin. Vzhledem k tomu, že si středně velká advokátní kancelář účtuje za hodinu práce zhruba dva až tři tisíce korun, nejde pro daný subjekt o fatální sumu.

Vedle nákladů na advokáty však musí firmy ještě zaplatit okolo pěti tisíc korun notářům a za další dva tisíce si koupit kolek u rejstříkového soudu. V součtu si tedy právníci a stát přijdou na stamiliony. V Česku je dohromady zaregistrováno na 400 tisíc subjektů, z nichž samozřejmě už část fakticky neexistuje. I kdyby si však koupilo kolek 200 tisíc společností a družstev, stát inkasuje rovných 400 milionů.

Hrozí pokuta

Co se týče správného výběru soudu, je třeba vyhledat krajský, v jehož obvodu má firma sídlo. V Praze je to městský soud, pod který spadá i Středočeských kraj. Proto se společnosti se sídlem ve Středočeském kraji zapisují do obchodního rejstříku vedeného Městským soudem v Praze, nikoliv Krajským soudem v Praze.

V případě, že firmy a družstva nechají smlouvy beze změn, hrozí jim pokuta právě rejstříkového soudu, v krajním případě i zánik.

Nezapomeňte přizpůsobit firemní dokumenty novému zákonu