Nový registr vozidel přežil. Dobeš tvrdí, že už bude fungovat

registr vozidel

registr vozidel Zdroj: ctk

Návrat k původnímu centrálnímu registru vozidel se nekoná. Provozovatel nového systému, společnost ATS-Telcom, fungování registru vylepšila a ten je nyní mnohem rychlejší. V podvečer to oznámil to ministr dopravy Pavel Dobeš.

Dílčí chyby, které v současném systému přetrvávají, má podle něho dodavatel systému opravit. „Systém zítra fungovat bude,“ zdůraznil na tiskové konferenci Dobeš.

Podle něj ministerstvo dopravy už o přechodu k původní databázi neuvažuje, ačkoliv i na tuto eventualitu je připraveno. „Cesta zpět ke starému registru by nevedla k nějakému výraznému zlepšení,“ zdůraznil Dobeš.

Více než polovina problémů, se kterými se registr potýkal, se už podle ministra podařilo odstranit. To dnes prý potvrdili i soudní znalec a dva odborníci z oblasti IT, které do úřadovny registru v Praze na Jarově ministerstvo vyslalo. Ti situaci monitorovali celý den.

Ministerstvo dopravy nový registr vozidel přišel na 47 milionů korun. Jsou v tom zahrnuté náklady na tvorbu počítačové aplikace a za nákup výpočetní techniky. Od začátku minulého týdne byl systém odstaven, protože bylo potřeba přesunout data ze starého registru, který spravovalo ministerstvo vnitra. Celkem v Česku existuje 206 míst, kde je možné vozidla registrovat. Problémy se nevyhnuly žádnému z nich.