Nový šéf strážníků Šuster už nebude jezdit v hummeru, ale na kole

Eduard Šuster (foto Policie ČR)

Eduard Šuster (foto Policie ČR)

Pražský primátor Bohuslav Svoboda dnes uvedl do funkce ředitele městské policie Eduarda Šustra. Na místo šéfa strážníků ho vybralo zastupitelstvo už v listopadu. Tento týden složil potřebné strážnické zkoušky. Městská policie byla bez ředitele více než rok, minulý šéf Vladimír Kotrouš byl nepravomocně odsouzen v úplatkářské kauze.

Vedením pražských strážníků byl nejprve pověřen Kotroušův náměstek Ludvík Klema. „Pevně věřím, že končí období, které bylo pro městskou policii více než těžké,“ řekl primátor. „Události z posledního roku velmi vážným způsobem poškodily pověst městské policie,“ doplnil. Strážníci by se podle něj pod novým vedením měli znovu stát součástí života Pražanů. „Strážník v ulicích není ani na vznášedle, ani v hummeru, ale strážník, který mezi lidmi chodí nebo se pohybuje na kole,“ doplnil a novému řediteli předal jízdní kolo.

Městská policie byla za nákup tří vozů Hummer z let 2008 a 2009 kritizována. Pražská městská policie má ve svém vozovém parku z minulé doby také další nadstandardní vybavení, například tříkolový motocykl, malé vozy Smart či vznášedlo.

Šuster, který působil jako velitel pohotovostní motorizované jednotky u republikové policie v Praze, plánuje reorganizaci, zvýšení počtu strážníků v ulicích a lepší spolupráci se státní policií. „Mým hlavním cílem bude vybudovat moderní městskou policii, která bude efektivně nakládat se svěřenými prostředky,“ uvedl. Další plány ale nekonkretizoval s tím, že zveřejnit je hodlá do tří týdnů.

: