O Nečasových návrzích rozhodne pražská ODS těsně před kongresem

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda

Až dnes večer rozhodne sněm pražské ODS, zda její delegáti na zítřejším stranickém kongresu podpoří návrh předsedy občanských demokratů a premiéra Petra Nečase na prodloužení jeho mandátu. Primátor Bohuslav Svoboda ve čtvrtek řekl, že regionální organizace za Nečasem plně stojí.

Sněm má jednat hlavně o souhlasu se změnami stranických stanov, bez nichž by prodloužení mandátu Nečasovi a místopředsedům ODS do konce příštího roku nebylo možné. Straně by to umožnilo vybírat nové vedení až po krajských a senátních volbách v příštím roce, tedy v obvyklém podzimním termínu.

Posun při volbě Nečase a jeho týmu vyplynul z předčasného odchodu Mirka Topolánka z čela občanských demokratů. Zítřejší kongres by mohl stanovy strany upravit ještě v některých bodech týkajících se opatření proti účelovým náborům členů.

Svoboda, který je zároveň prvním místopředsedou pražské ODS, neočekává od sněmu žádná nečekaná rozhodnutí. V pražských kuloárech se ale občas objevují spekulace o tom, že by jeho spolustraníci rádi otevřeli diskusi o spokojenosti či nespokojenosti s primátorovým dosavadním působením v čele města a jeho rady. „Samozřejmě probíhají nejrůznější fámy, ale beru to jako virtuální svět, který nemá s realitou nic společného,“ odmítl tyto informace Svoboda.

„Svobodovi odpůrci nemají sílu na to, aby ho odstranili z postu primátora. Jsou to snad čísi zbožná přání, která považuji za nesmysly,“ napsal prostřednictvím SMS zprávy deníku E15 vlivný občanský demokrat, který si přál zůstat v anonymitě.

Svoboda se s Nečasem schází pravidelně vždy jednou do měsíce. Včera podle primátora diskutovali o přípravě pražského rozpočtu a půjčce, kterou si na nákup nových vozů MHD chce vzít pražský dopravní podnik. „Shodli jsme se na tom, že řešení problému dopravního podniku a rozpočtu Prahy musí být řešení pravicové. To znamená v první řadě hledat úspory u sebe. Zapojování externích zdrojů je až poslední krok,“ řekl ČTK po schůzce s Nečasem primátor. Část koaličních zastupitelů včetně členů ODS má přitom na věc jiný názor než Svoboda. Dozorčí rada dopravního podniku, ve které ODS zastupují starostové Milan Richter, Dalibor Mlejnský a Marek Ječmének či zastupitel Pavel Hurda, v úterý požádala o svolání mimořádné valné hromady, která by se nedostatkem peněz na nové vozy měla zabývat. Dopravní podnik by rád peníze získal prostřednictvím směnky, za kterou by se Praha zaručila, což primátor odmítá.