O vedení EGAP a ČEB je zájem, hlásí se celkem 25 uchazečů

EGAP

EGAP Zdroj: CTK

Na pozici generálního ředitele České exportní banky (ČEB) se přihlásilo 12 uchazečů, z toho dva po řádném termínu. Šéfem Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) se chce stát 13 lidí, z toho jeden podal přihlášku pozdě. Dnes o tom informovalo ministerstvo financí. Zájemci se mohli přihlásit do pátku 19. října.

O dalším postupu a zařazení uchazečů do dalšího kola výběrového řízení rozhodnou dozorčí rady a představenstva obou institucí. Během příštího týdne absolvují jednotliví adepti pohovory. O vítězích má být jasno 9. listopadu, kdy budou návrhy oznámeny dozorčím radám. Funkce se úspěšní uchazeči ujmou 1. prosince.

ČEB je bez generálního ředitele od 20. září, kdy rezignoval na funkci Tomáš Uvíra. Banku nyní dočasně vede náměstek generálního ředitele pro finance Miloslav Kubišta. Šéf EGAP Karel Pleva skončil ve funkci o den dříve, tedy 19. září. Řízením podniku byl pověřen náměstek pro úsek financí Milan Šimáček.

Exportní banku vlastní čtyři ministerstva: financí, průmyslu, zemědělství a zahraničí. Drží po 20 procentech akcií. Zbytek má EGAP, kterou ovládají také zmíněná čtyři ministerstva, každé kontroluje čtvrtinový podíl.

O tom, proč v podstatě naráz skončili šéfové dvou institucí klíčových pro český export, se jen spekuluje. Podle serveru Česká pozice mohla rezignace Uvíry souviset s dalším směřováním a strategií ČEB, kterou jako generální ředitel měl vládě předložit v září. Karel Pleva, jenž řídil EGAP od února 2009, svůj odchod odmítl komentovat.

Za odstoupením Uvíry mohly být rovněž interní spory. Ty se uvnitř banky rozhořely poté, co generální ředitel v posledních měsících vyměnil řadu klíčových zaměstnanců. „Poslední kapkou byla údajně chystaná výměna člena představenstva Michala Bakajsy, který má jako náměstek ředitele na starosti nejdůležitější agendu – obchod,“ uvedla Česká pozice.

Uvíra je považován za člověka Miroslava Kalouska. Do čela ČEB přišel v únoru 2011 z postu vrchního ředitele ministerstva financí, kde měl mimo jiné na starosti kontroverzní stomiliardový ekotendr. O nástupu Uvíry začátkem roku 2011 dohodli premiér Petr Nečas a ministr Kalousek.