Obchody zaplavily statisíce Čechů, prodejci čekají růst vánočních tržeb

Poslední předvánoční víkend v brněnské Galerii Vaňkovka

Poslední předvánoční víkend v brněnské Galerii Vaňkovka Zdroj: ctk

Statisíce Čechů využili poslední předvánoční víkend k tomu, aby vyrazili nakoupit vánoční dárky i potraviny na sváteční dny. Tržby obchodníků díky tomu proti běžným víkendům několikanásobně vzrostly. Prodejci navíc hlásí, že je patrný i meziroční nárůst tržeb, u některých až o desítky procent. Nejvíce se prodávají potraviny, z dárků pak například tablety nebo drobné elektrospotřebiče, vyplývá z ankety mezi prodejci.

„Ve srovnání s běžným víkendem v roce jsou tržby vyšší o několik desítek procent. Zvýšené prodeje jsou patrné především u potravin na sváteční tabuli,“ řekla mluvčí hypermarketů Globus Pavla Hobíková. Letošní prosinec je podle ní z hlediska tržeb společnosti velmi podobný tomu loňskému. „Celkově jsme během adventních víkendů zaznamenali v našich hypermarketech mírný nárůst prodeje, a sice v řádu procent oproti loňsku,“ dodala.

Větší zájem o potraviny hlásí i obchodní dům IKEA, který se primárně zaměřuje na vybavení domácnosti. „Tento víkend výrazně vzrostl zájem o naše švédské speciality, mezi kterými jsou největšími hity losos, vánoční šunka, marinovaní sledi a švédské svařené víno,“ uvedl mluvčí IKEA Tomáš Kubík. Podle něj registrovala IKEA o adventních víkendech meziroční zvýšení tržeb o více než deset procent. Lidé nejvíce nakupovali textilie, hračky, dekorace a potřeby pro stolování.

„Tržby posledního adventního víkendu bývají již tradičně nejvyšší za celý rok a ani letošní zlatý víkend s největší pravděpodobností nebude výjimkou,“ potvrdila mluvčí řetězce Albert Judita Urbánková. Uvedla, že i v Albertech nakupovali lidé zejména potraviny, které využijí na přípravu slavnostní tabule, ale také alkohol.

Elektro tradičně láká

Již tradičně rostou před Vánoci tržby řetězců s elektronikou. Mluvčí Euronics Bohuslav Komín uvedl, že mezi prvním a čtvrtým adventním víkendem eviduje společnost více než dvojnásobný nárůst tržeb na prodejnách. O tomto víkendu se výrazně zvýšil zejména prodej drobného elektra pro ženy, dobře se prodávají i například tablety, herní konzole i dětské elektro, dodal. Tablety jsou největším vánočním hitem i podle konkurenčního Electro Worldu.

Stále více Čechů využívá pro nákup dárků slevové servery. Například Slevomat.cz dosáhl v prosinci o čtvrtinu vyšších tržeb než loni. Tržby za poslední adventní víkend ale zůstaly přibližně na stejné úrovni jako předešlý víkend. „Jelikož již není možné garantovat dodání tradičního zboží do Štědrého dne, nejvíce se celý víkend prodávají poukazy na wellness a relaxační pobyty, masáže a předplatné do divadel, fitness a podobně,“ řekla ředitelka Slevomatu Marie Chytilová.

Největší zájem za šest let

Větší chuť lidí utrácet potvrzují i některá obchodní centra. Například vedení brněnské Galerie Vaňkovka odhaduje, že do ní za nákupy za poslední tři dny zamířilo více než 200 tisíc lidí, nejvíce za posledních šest let. Srovnatelnou návštěvu s loňským rokem pak evidují v nákupních centrech v Ostravě.

Obchodníci očekávají zvýšené prodeje i v nadcházejících dnech, které zbývají do Vánoc. „V loňském roce připadl Štědrý den na úterý, část lidí si vzala v pondělí volno a kromě víkendu nakupovala i v pondělí 23.12. V letošním roce je Štědrý den sice až ve středu, nicméně očekáváme velmi podobný vývoj,“ dodala Hobíková z Globusu.