Obrat: Místo školného Dobeš navrhuje placení za prodloužení studia

Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: profimedia.cz

Ministr školství Josef Dobeš (VV) vládě navrhne, aby místo školného studenti více platili za překročení standardní délky studia. Víc by se připlácelo i za studium na další vysoké škole. Dobeš to dnes řekl s tím, že je to od něj ústupek. Tyto poplatky by mohly vyšplhat až na 26 tisíc korun ročně. Reforma univerzit včetně zavedení školného je obsažena v programovém prohlášení vlády. Studenti a akademici ho ale ostře odmítli.

Nyní mohou studenti zdarma studovat čtyři roky bakalářský program a šest let magisterský. Mohou tedy o rok bezplatně prodlužovat studium, což by se mělo změnit. „Je asociální, že lidé, kteří nemají vysokou školu, platí ze svých daní tuto dobu,“ uvedl Dobeš. Nově by tedy mělo být zdarma jen šest semestrů bakalářského a deset semestrů magisterského studia.

Víc by měli připlácet i lidé, kteří studují více než jednu školu. Dosud se za další studium platilo zhruba 2500 korun. Podle ministra by teď ale měli tito studenti platit až 26 tisíc ročně, tedy normativ, který dostává škola na vzdělávání studenta od státu.

Původně se počítalo s maximální částkou školného 10 tisíc korun za semestr. Zároveň by byly zavedeny studentské půjčky. Za to ale Dobeše kritizovali studenti, opozice, ale i koalice a Věci veřejné. „Je to ústupek koaličním partnerům,“ přiznal Dobeš, proč změnil původní plán.

Ve většině univerzitních měst dnes odstartoval takzvaný týden neklidu, kdy studenti protestují proti reformám. Odpůrci reforem se kromě školného bojí také omezování akademických svobod a propojování škol s podnikatelskou sférou a politikou.

Původně měly jít návrhy dvou reformních zákonů do vlády v březnu, kvůli výtkám legislativní rady vlády se ale projednávání minimálně o několik týdnů odloží. Reformy se připravují už osm let, kvůli nesouhlasu akademiků ale nikdy neprošly.