Ochromí taxikáři dopravu na letiště v Ruzyni? Jejich protest má brzy začít

Taxikáři kritizují pro nečinnost pražský magistrát.

Taxikáři kritizují pro nečinnost pražský magistrát. Zdroj: Alexandr Malachovský

Tak stávkovali taxikáři v pondělí před pražským letištěm.
Od 14 hodin na letišti probíhal protest taxikářů.
Taxikáři na letišti protestovali proti Uberu.
Taxikáři polepují auta řidičů Uber samolepkami s nápisem Illegal Transport.
Taxikáři polepují auta řidičů Uber samolepkami s nápisem Illegal Transport.
25
Fotogalerie

Sdružení českých taxikářů chce dnes od 10:00 pomalou protestní jízdou blokovat příjezd na Letiště Václava Havla v Ruzyni. Taxikáři se na cestu vydají na protest proti službám typu Uber. Podporu jim vyjádří i brněnští taxikáři, kteří po poledni pozvolna pojedou k brněnskému letišti. Na případné dopravní komplikace se v Praze chystají policie, strážníci, magistrát i dopravní podnik (DPP), konkrétní kroky ale nechtějí sdělit. Letiště už vyzvalo cestující, aby počítali s možným zpožděním příjezdu do Ruzyně.

Kolik na pražské letiště přijede taxikářů, není jasné. Účast není možné vyčíst ani z facebookového profilu sdružení. To zde oznámilo, že taxikáři pojedou Lipskou ulicí směrem na letiště, zpět kolem hotelu Mariott a opět nájezdem před Evropskou třídou zpátky na Lipskou.

Brněnští taxikáři se chystají podpořit pražské kolegy mezi 12:00 a 14:00. Pomalou, ne však zdržující jízdou chtějí projet trasu z parkoviště u koupaliště Riviéra na letiště v Tuřanech přes Poříčí, Opuštěnou, Ostravskou a Řípskou a po stejné trase zpět. Předseda Cechu Taxi Czech Republic Radek Kolář si netroufá odhadnout, kolik taxikářů v Brně pojede. Může jít o několik málo desítek, ale klidně i stovek vozů.

Podle zákona o silniční dopravě řidič nesmí omezovat plynulost provozu bezdůvodně pomalou jízdou. Za to může dostat pokutu až 2000 korun na místě a ve správním řízení to pak může být 2500 korun. Body řidič nedostane. Vyhodnocení přestupku vždy závisí na policistovi. Policie, strážníci ani magistrát nechtějí prozradit, jak budou případné problémy řešit. "Nebudeme předjímat postupy a nechceme o nich ani polemizovat, neboť situace se může oproti předpokladům vyvinout zcela jinak," řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Taxikáři už proti přepravním službám sdílené ekonomiky nedávno před letištěm protestovali. Vadí jim zejména to, že za Uber a podobné služby jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Sporem mezi taxikáři a Uberem se bude ve čtvrtek zabývat na Úřadu vlády také expertní skupina pod vedením vládního zmocněnce pro digitální agendu Ondřeje Malého. Účastníci schůzky mají připravit návrh možných řešení sporů a domluvit se na zapojení dotčených ministerstev. Náměstek pražské primátorky a pražský lídr ČSSD pro sněmovní volby Petr Dolínek na sociálních sítích uvedl, že hodlá navrhnout nahrazení taxametrů chytrými aplikacemi.

Současně budou muset řidiči Uberu dodržovat podmínky jako taxikáři. Jednání se budou účastnit zástupci ministerstev, hlavního města a také Brna.