Od fondů si stát slibuje ještě letos dvě miliardy eur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Od červencového odblokování plateb z evropských fondů do Česka získal státní rozpočet z Bruselu 491,7 milionu eur (zhruba 12,3 miliardy korun). Na dotaz deníku E15 to sdělilo ministerstvo financí, které je ve finančních tocích partnerem Evropské komise.

Jde o prostředky z Evropského fondu pro regionální rozvoj, který hradí operační programy jako třeba Podnikání a inovace nebo Výzkum a vývoj pro inovace. Spolu s Fondem soudržnosti se podílí na platbách pro objemově největší programy Doprava a Životní prostředí.

„V současnosti má ministerstvo financí odeslány žádosti o platbu ve výši 306,4 milionu eur (7,7 miliardy korun), které čekají na proplacení ze strany komise. Do konce roku předpokládáme, že ještě požádáme o proplacení zhruba 1,566 miliardy eur (39,1 miliardy korun),“ uvedl mluvčí Ondřej Jakob. Součet je 1,9 miliardy eur (46,8 miliardy korun).

Pokud jde o Evropský sociální fond (ESF), pod nějž spadají programy Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Lidské zdroje a zaměstnanost a Praha Adaptabilita, odeslaly finance žádosti o platbu ve výši 68,5 milionu eur (1,7 miliardy korun).

„Čekáme na proplacení od Evropské komise,“ řekl Jakob. Do konce roku rezort zamýšlí zaslat požadavek o proplacení asi 58 milionů eur (1,5 miliardy korun). Dohromady je to 126,5 milionu eur (3,2 miliardy korun).

Čekání na tyto se ale může protáhnout, protože podle nálezu Evropského parlamentu a přiznání samotné Evropské komise se unijnímu rozpočtu momentálně nedostává peněz. Mezera se pohybuje mezi pěti až osmi miliardami eur, výsledné manko se může vyšplhat až k deseti miliardám. Nouze postihla mimo jiné ESF, který má od října stop stav.

O dolití eur do potřebných děr se začne diskutovat po 23. říjnu, kdy předloží unijní exekutiva návrh dodatečného rozpočtu pro rok 2012. Čeká se ostrý a několik týdnů trvající střet mezi čistými plátci, jako jsou evropské velmoci, a čistými příjemci včetně Česka, kteří budou trvat na splnění letošních a na letošní rok přešlých .