Odboráři dál kritizují systém vyplácení dávek. Prý nefunguje

Předák Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil

Předák Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil Zdroj: CTK

Nový systém pro vyplácení sociálních dávek v úřadech práce podle odborů stále nefunguje tak, jak by měl. Některé potíže přetrvávají, i když je jich méně. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Podle dohody vedení úřadu práce, odborů a ministerstva práce měl systém bez problémů pracovat od dubna. Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) už několikrát zopakoval, že systém je funkční, dávky se vyplácejí v termínu a díky změně dodavatele jeho úřad na informatice ušetří.

Podle Zavadila se sice situace zlepšila, ale úplně nevyřešila. Potíže se systémem přetrvávají, i když v menší míře. „Systém nefunguje, jak by měl,“ uvedl Zavadil. Podle něj úředníci začali podpůrně znovu pracovat s bývalým OK systémem, což odboráři požadovali. To, že by se úřady vrátily k předchozímu počítačovému programu, ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) popírá. Podle něj ho úředníci využívají jen ke zpracování dávek státní sociální podpory, o kterých se rozhodlo do konce loňska. S tím se prý také počítalo.

Vyplácení dávek změnila od letoška Drábkova reforma. Všechny podpory a příspěvky vydávají úřady práce. Převzaly tak část agendy a asi 1660 úředníků od radnic. Nový model ostře kritizovali odboráři i opozice. Podle nich nebyl přechod připravený. Úředníci si stěžovali na to, že počítačové aplikace neobsahují potřebné funkce a systém padá, museli pracovat přesčas i o víkendech. Klientům vadilo čekání ve frontách a to, že peníze dostávali později, než byli zvyklí. Nový systém vyplácení dávek vyvolává i pochybnosti o jeho pořízení. Ministerstvo totiž nevyhlásilo výběrové řízení a připojilo se k rámcové smlouvě s firmou Fujitsu Technology Solutions, kterou má Česko od roku 2008. Drábkův úřad postup hájí a tvrdí, že na informatice změnou dodavatelů výrazně ušetří.