Odbory chtějí bojovat s nezaměstnaností a podpořit ekonomiku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro E15

Odbory chtějí v příštích letech bojovat s nezaměstnaností a prosadit podporu růstu ekonomiky. Neuhnou v debatě s vládou o navyšování mezd. Na závěr sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) to řekl její nový předseda Josef Středula.

„Pan premiér (Bohuslav Sobotka) již velmi dobře ví, že my se nedáme, co se týká prorůstových opatření. Budeme na nich trvat, ať jsou,“ řekl Středula. Podle něj je důležité, aby vláda stimulovala hospodářství již v tomto roce.

Ze závěru sjezdu také vyplynulo, že konfederace bude každoročně doporučovat cíle pro vyjednávání dalšího růstu mezd. ČMKOS chce usilovat o zvyšování kupní síly zaměstnanců, aby se blížila evropskému průměru.

„Určitě budeme požadovat lepší postavení zástupců zaměstnanců. Budeme se inspirovat slovenským zákoníkem práce,“ uvedl Středula. V případě, že odbory něco dohodnou ve jménu všech zaměstnanců by měly i od svých nečlenů dostat určitou částku za to, že za ně vyjednávají,“ řekl nový šéf ČMKOS.

Konfederace odborářů také požaduje aktivnější roli státu při podpoře tvorby nových pracovních míst, rekvalifikacích a přípravě pracovních sil. Podpoří též všechna opatření, která potlačí daňové úniky a nelegální zaměstnávání. „ČMKOS podpoří přijetí takového zákona o státní službě, který přispěje k odpolitizování a profesionalizaci státní správy a bude garantovat adekvátní úroveň platů zaměstnanců v této sféře,“ uvedla konfederace v závěrečném prohlášení.

„Když bude dohodnut jakýkoli růst platů, tak by to nemělo skončit tak, že to dostanou jenom ti, co jsou na nejvyšších pozicích,“ dodal Středula.

Dvoudenní zasedání odborářů v Praze začalo v pátek. Dnes na něm promluvili prezident Miloš Zeman i předseda vlády Sobotka. Premiér slíbil rozmrazení minimální mzdy a její postupné navyšování od začátku příštího roku. Prezident jeho návrh podpořil. tmn mol