Odpadlíci z ODS zakládají novou stranu. Chtějí zabránit „islamizaci“ Česka

Jiří Janeček

Jiří Janeček Zdroj: E15

Bývalý člen ODS a poslanec Jiří Janeček zakládá novou konzervativní stranu. Za cíl si klade nastolení stabilního ekonomického prostředí, vyrovnaný rozpočet, nízké daně nebo omezování přistěhovalectví a islamizace. Základem Občanské konzervativní strany (O.K.) má být platforma Pravá frakce, která vznikla ještě v rámci ODS letos v únoru. Janeček vystoupil z řad občanských demokratů na konci srpna. Strana již představila kandidáta do Evropského parlamentu.

„V situaci, kdy ODS opustila i poslední zbytky pravicových ideálů, s nimiž byla před více než 20 lety založena, nemůže už bohužel Pravá frakce nadále působit jako její součást,“ uvedl Janeček. ODS se podle něj ukázala jako nereformovatelná strana. „Členové Pravé frakce jsou přesvědčeni, že ODS se stala definitivně středolevou stranou, a rozhodli se na této křižovatce jít vlastní cestou, která vede vpravo,“ dodal Janeček s tím, že Pravá frakce má v současné době téměř dva tisíce příznivců.

Politická scéna je podle Janečka v Česku žalostná, chaotická a chybí jí silná autorita. Vadí mu, že ODS údajně není ochotna přijmout zodpovědnost za současný stav a TOP 09 je založena pouze na jedné osobnosti. ANO považuje po koaličních jednáních s ČSSD za spíše středolevicovou stranu.

„Tyto zprávy, pocit marnosti, slabosti a neloajálnosti lídrů k obyvatelům ČR, žádná vidina blízké světlé budoucnosti nás vedly k zásadnímu rozhodnutí: založit a vybudovat Občanskou konzervativní stranu, která nastolí v České republice stabilní ekonomické prostředí s jasnými pravidly,“ zdůraznil Janeček.

"Sociální programy zredukujeme na minimum"

Členem strany se může stát kdokoli, kdo podepíše prohlášení, že nebyl členem komunistické strany a zaváže se k plnění pravicového programu. Za cíl si strana dává ochranu občanské svobody a nedotknutelnost soukromého vlastnictví. Prosazovat bude nízké daně a adresnou sociální politiku, vyrovnaný rozpočet má nařizovat zákon. „Zredukujeme sociální programy na minimum,“ píše se v programových tezích. V rámci Evropské unie chce emancipaci Česka, ale ne vystoupení, koruna by prý měla být zachována až do stabilizace ekonomického prostředí v Evropě. Strana by také měla „eliminovat přistěhovalectví a postupnou islamizaci“ Česka. Janeček v současné době shání podpisy pod petici, která by mu umožnila stranu zaregistrovat.

Strana již představila kandidátku do Evropské parlamentu: do voleb ji má vést Jana Gabrielová, bankovní manažerka s mezinárodními zkušenostmi z Anglie a Rakouska.

Janeček v minulosti působil jako místopředseda pražské ODS. V roce 2008 nahradil ve funkci poslance Tomáše Kladívka, který se stal senátorem. Byl také radním a zastupitelem hlavního města, stejně jako v Praze 11. Do letošních sněmovních voleb kandidoval za uskupení Hlavu vzhůru. V zastupitelstvu Prahy 11 nedávno založil platformu, do které vstoupilo několik současných nebo bývalých sociálnědemokratických zastupitelů.

Pavel Otto: Jiří Janeček - ryzí politik